Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A csíkszeredai városháza újragondolta az adókat és átsorolja az önkormányzat utcáit

Foto: http://www.miercureaciuc.ro

 

Módosultak egyes illetékek, és a helyi adók egyensúlyának biztosítása jegyében egységes szempontok alapján újracsoportosították az utcákat.

Az év utolsó önkormányzati ülésének régóta bejelentett két napirendi pontja a 2021-es helyi adókat és illetékeket szabályozó határozat módosítása és az adózási kategóriák újragondolása volt.

A helyi adók és illetékek terén újdonságokat hoz az új adótörvénykönyv, de kisebb-nagyobb módosításokat már a helyi önkormányzat is jóváhagyott. Leglátványosabb a közélelmezési illeték csökkentése a 2019-es szintre: az 500 négyzetméternél kisebb felületű egységek 1500 lej helyett ismét 250 lejes havi illetéket fizetnek, az ennél nagyobb felületűek pedig 2000 lej helyett 500 lejt. A piac felújításának és a lakónegyedi piacok tervének szellemében újragondolták a piaci illetékeket. Könnyítés továbbá a jogi személyeknek, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan ők is csak ötévente kötelesek felértékeltetni a tulajdonukban levő épületeket.

A Csíkszereda belterületén fekvő utakat, utcákat egységes szempontok alapján csoportosították. Egy-egy pontot jelent az ivóvíz, a szennyvíz, az esővíz-elvezetés megléte, a földgázhoz, valamint a villanyáramhoz való hozzáférés, illetve az aszfalt- vagy betonburkolat és a városközponti fekvés. Egy-egy pontlevonással jár ugyanakkor, ha nehéz a behajtás, ha teherforgalom vagy intenzív forgalom jellemzi az utat, illetve ha szociális szempontból hátrányos az adott övezet. A maximális 7 pontot elérő utcákat az A-csoportba sorolták be, az 5-6 pontot elérőket a B kategóriába, a 3-4 pontosakat a C-be, az ennél is kisebb pontszámmal rendelkezőket pedig a D-be. A változások az utóbbi évek felújításainak, hibajavításainak, új utcák létrejöttének és a feltételrendszer egységesítésének tudhatók be. Ezek alapján például B kategóriából D-be sorolták Szécsenyt és a C-be Zsögödfürdőt, a tehermentesülés viszont C-ből B-be léptette elő a Rét utcának a két körforgalom közti szakaszát és az ennek szomszédságában levő Forrás utcát.

Ugyancsak a mai ülésen fogadták el Csíkszereda 158 nevet tartalmazó utcanév jegyzékét is.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük