Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda elektromos buszokra pályázik a térség kiszolgálása érdekében

 

A csíkszeredai városháza tíz elektromos buszra és töltőállomásaira kér támogatást a nagyvárosi térség kiszolgálására. Az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) várható 24 millió lejes finanszírozás hat rendszeres oda-vissza buszjárat létesítését tenné lehetővé három vonalon.

https://scontent.ftgm1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/280539089_3345826372315431_9065212188502615820_n.jpg?stp=dst-jpg_p235x350&_nc_cat=108&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=0bl0qqnbzbcAX_KqgTC&_nc_ht=scontent.ftgm1-1.fna&oh=00_AT-A5NkDtD2w2HlRate8bpvTABg3DPbjcoVH8h3jAhNpMw&oe=6282D0E6

Csíkszereda Önkormányzata ma reggeli rendkívüli ülésén 24 millió lejes finanszírozási pályázat benyújtásáról fogadott el határozatot.

„Csíkszereda Metropoliszövezetének egyik legfőbb célkitűzése valósulhat meg ebből a nagyszabású projektből. Örömteli, hogy az Országos Helyreállítási Alapból a kormány az elszámolható költségekből 100 százalékban támogatja a környezetkímélő, nulla kibocsátású autóbuszok vásárlását a szükséges töltőállomások beszerzésével együtt. Ez a pályázat térségi összefogással, megfeszített munkával állt össze, és mivel más városokkal is versenyben vagyunk a támogatásért, az elkövetkezőkben is prioritásként kell kezelnünk” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester.

A határozat megalapozó dokumentuma szerint három útvonalon indulnak autóbuszok. Mindhárom útvonalon hat-hat körjárat indul, mindkét irányba. A végállomás minden esetben a csíkszeredai autóbuszállomás.

Az útvonalak a következők:

  1. Csíkszereda–Csíkdelne–Csíkpálfalva–Csíkcsomortán–Csíkszereda;
  2. Csíkszereda–Csíkcsicsó–Madéfalva–Csíkrákos–Göröcsfalva–Csíkvacsárcsi–Csíkszentmihály–Szépvíz–Csíkszentmiklós–Csíkszereda;
  3. Csíkszereda–Csíkszentlélek–Csíkmindszent–Bánkfalva–Csíkszentmárton–Csíkszentsimon–Csíkszentimre–Csíkszentkirály–Csíkszereda.

A megvásárolandó elektromos buszok 10 méter hosszúak, éjszaka üzemelő töltőállomással rendelkeznek. A támogatási pályázat négy gyorstöltőt is tartalmaz. A projekt összértéke 4,8 millió euró, azaz csaknem 24 millió lej. Az önkormányzat fedezi a nem elszámolható költségeket, ami a töltőállomások telepítéséből áll majd.

Továbbá a megyeszékhely önkormányzata ugyancsak a helyreállítási alapból szándékozik forrást bevonni további tömbházak, a városháza főépületének és ügyfélközpontjának, illetve a Csíki Játékszín épületének a hőenergetikai felújítására is.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.