Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal bejelenti a mezőgazdasági összeírás befejezését

A Csíkszeredában kinevezett hét összeíró több mint két héttel a határidő lejárta előtt befejezte az általános mezőgazdasági összeírást.

Csíkszeredában hét összeíró látogatta meg azt a 1409 gazdát, akik a 2019-es mezőgazdasági nyilvántartás szerint több mint 15 hektár mezőgazdasági földterülettel vagy legalább tíz állattal rendelkeznek. Az elmúlt tíz évben 3% -uk abbahagyta a gazdálkodást.

“A kérdezőbiztosok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a legtöbb esetben a meglátogatott gazdaságok képviselői hajlandóak és nyitottak voltak az együttműködésre, de volt bizonyos mértékű távolság, ami nem a járványügyi helyzetnek tulajdonítható. Az idősek esetében gyakrabban merül fel a bizalmatlanság, és sok esetben még a bemutatott fényképes igazolvány sem bizonyult elegendőnek annak enyhítésére. Ez minden bizonnyal a csalással kapcsolatos híreknek tulajdonítható, amelyek az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak. Érdekes tapasztalat az is, hogy tíz évvel ezelőtt a meglátogatott gazdák sokkal szívesebben fogadtak – vallották be a kérdezőbiztosok. ”- említi a csíkszeredai városháza.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt az Országos Statisztikai Intézet egy év késéssel, május 10. és július 31. között szervezte meg az általános mezőgazdasági összeírást, amely statisztikai mutatókkal szolgál a közös agrárpolitika nyomon követésére és értékelésére. Az adatgyűjtés elengedhetetlen a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programok és politikák támogatásához is.

Az adatgyűjtést követően a szakiroda elküldte az összes 1409 kitöltött kérdőívet, amelyeket a hivatalos ellenőrzést követően pozitívan értékeltek.

A csíkszeredai városháza ezúton szeretné megköszönni mindazoknak, akik munkájukban segítették a kérdezőbiztosokat. Felhívja azonban a gazdák figyelmét arra, hogy minden év elején, március 31-ig értesíthetik a városházát, ha a mezőgazdasági vagy az állattenyésztés terén változás történt.

“Az agrárnyilvántartás fontossága elengedhetetlen, valójában ez a nyilvántartás jelenti a kiindulópontot azoknak az összeírásoknak, amelyek alapján különféle igazolásokat állítanak ki (támogatások, pályázatok, ösztöndíjak, APIA, stb. igényelnek) és egyben ennek az intézménynek az alapja is ”, teszi hozzá a csíkszeredai városháza.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük