Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala területeket és épületeket vásárolna

Öregotthon, bölcsőde, iskola, több típusú tömbház, fiataloknak szánt területek, lakónegyedi egészségügyi központok – csak néhány azon nagyszabású tervek közül, amelyeket Csíkszereda városvezetése a következő évek kiemelten fontos beruházásainak tekint, és amelyek csak akkor jöhetnek létre, ha földterülettel, esetleg épülettel rendelkezik az önkormányzat. Ezért már az április közepére várható költségvetés alakulását is nagyban befolyásolja az ingatlanvásárlási szándék.

Az intézményen belül egy sor megbeszélésre került sor a szakosztályokkal, amelyeken megállapították a földterületek és épületek iránti igényt a szociális, oktatási és egészségügyi infrastruktúra javítása érdekében.

Korodi Attila sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a föld és ingatlan vásárlásának szándéka már a 2021-es költségvetésben megvalósul.

“Anyagi szempontból ezek a beruházások terhet jelentenek, de tudnunk kell, hogy enélkül nem tudjuk fejleszteni városunkat. Ugyanakkor az állami pénzből történő ingatlanvásárlás szigorúan szabályozott, és be kell tartanunk ezeket az előírásokat. Semmi esetre sem veszünk irreális áron földet vagy ingatlant “- pontosította a polgármester.

A polgármester arról beszélt, hogy milyen földterület szükséges egy idősotthon, egy bölcsőde, egy vagy esetleg két iskola kialakításához. Sőt, a polgármesteri hivatal földet vásárolna, amelyet később megfizethető áron kínál a fiatal családok számára. A Fejlesztési Minisztériumban megbeszélésekre került sor három típusú lakótömb építésével kapcsolatban – a városnak két ANL tömbházra, két társasházi és egy szükséglakásos tömbre lenne szüksége. Ezeket a tömböket a Suta sétány mögötti földre lehetne építeni.

Indokolt lenne egy krízisközpont létrehozása is raktárfelületekkel, felvállalt célkitűzés ugyanakkor egészségügyi házak (orvosi rendelők, gyógyszertárak) létrehozása a lakónegyedekben, a városközponttól távol. Ebben az esetben meglévő épületek vásárlásában is érdekelt lehet a város. Ipari inkubációs központ és felnőttképzésnek helyet adó ipari központra szintén szükség volna, és ezek létrehozása is ingatlant követel. Ugyancsak indokolt mélyszegénységben élők számára komplex lakhatási felületnek megfelelő ingatlan vásárlásra. Sport terén velodrom pályára és küzdősportoknak otthont adó épületre volna a legnagyobb szükség – e téren a belügyminisztérium irányába nyitna a város, és együttműködést remél a csendőrséggel, amelynek a Kalász negyed közelében terület van a tulajdonában, részben hasonló beruházási tervekkel.

Korodi hozzátette: „Az ipari övezetek tönkrement épületeinek karbantartása és a területek tisztán tartása érdekében szabályzatot hoznak létre, és az esetleges illetékekből befolyó összegeket gazdaságfejlesztésre fordítaná a város. Ugyancsak idén induló folyamatként tisztáznák a problémás utcák tulajdonjogát, és az ezzel járó költségek szintén jelentős anyagi terhet rónak a városkasszára.”

A polgármester hangsúlyozta, hogy ez a szemléletváltás többéves folyamat kezdete.

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük