Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Korodi Attila polgármester arra kéri a hatóságokat, találjanak megoldást, hogy az ország területéről is részt vehessenek zarándokok a csíksomlyói búcsún

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, május 6-án, csütörtökön az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, hogy arra kéri az illetékes hatóságokat, találjanak megoldást, hogy az országból is részt vehessenek zarándokok a pünkösdi körmenetben Csíksomlyón, a szigorú feltételek betartásával.

Ebben az évben a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatra május 22-én kerül sor.

Korodi elmondta, hogy egyelőre a csíkszeredaiak minden bizonnyal részt vesznek a zarándoklaton, mert a szabályozás ezt lehetővé teszi, Magyarországról nem érkeznek zarándokok, de megoldásokat kértek bizonyos számú zarándok részvételére az ország területéről.

“(…) Arra kértük a világjárvány leküzdéséért felelős hatóságokat, hogy találjanak egy korrekt megoldást, hogy szigorú feltételek mellett fogadhassunk zarándokokat Csíksomlyón az országból, de a végleges döntést ebben a tekintetben a határozat kiadását követően közöljük. Nem több százezer ember zarándoklatáról beszélünk, mint ez a világjárvány nélküli életben volt, valahogy szeretnénk felajánlani a romániai katolikusoknak egy olyan lehetőséget, amikor részesei lehetnek a csíksomlyói eseményeknek, mind fizikai részvétel révén és online részvétellel, és nagyon világos szabályaink lesznek, amelyek szabályozzák a részvétel módját és a résztvevők létszámát”- mondta Korodi Attila.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Dr. Tar Gyöngyi elmondta, hogy egy olyan kísérleti projekten gondolkodik, amely lehetővé tenné a részvételt más helységekből érkező, oltott zarándokok számára.

“Most országos szintű kísérletek folynak, egy kísérleti projektre is gondoltam, abban az értelemben, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében nem jöhetnek más településekről, de az oltottak vagy immunizáltak számára nyitott legyen az esemény, és ilyen szempontból védett esemény legyen. Én egyetértenék “- mondta Dr. Tar.

Tavaly, a világ minden tájáról évente több, mint 100.000 embert mozgósító zarándoklatra a COVID-19 járvány miatt nem került sor, a Ferences Rendiek, a rendezvény szervezői, arra kérték a zarándokokat, hogy lélekben vegyenek részt az eseményen.

A katolikus pünkösdi szentmisére a csíksomlyói ferences székesegyházban került sor, ahol a csodatevő Mária-szobor áll, és online közvetítették, többek közt a Duna tévé és a Mária Rádió is közvetítette, a belépés a templomba tilos volt.

A csíksomlyói zarándoklat több mint 450 éves múltra tekint vissza, középpontjában Szűz Mária csodatevő szobra áll, amely a ferences templomban található.

1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem megpróbálta az unitárius vallást rákényszeríteni a csíki, gyergyói és kászoni székely székek római-katolikus híveire, és az emberek azt mondják, hogy csak a csodatévő szobor segítségével sikerült ellenállniuk és megtartani ősi hitüket. Azóta minden évben, pünkösd szombatján, a világ minden tájáról érkező, többnyire magyar nyelvű katolikusok zarándokolnak a csíksomlyói Mária templomba.

A csíksomlyói Mária-kegyhelyet 2019. június 1-jén Ferenc pápa látogatta meg, ebből az alkalomból a második világháború után először hozták ki a templomból az Istenanya csodaszép szobrát. A pápa ezután Szűz Máriának szentelt misét celebrált és arany rózsát ajánlott fel a Mária-kegyhelynek, mint mindig, amikor Szűz Máriának szentelt zarándokhelyekre megy.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.