Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A romániai magyar rendező első játékfilmje bekerült Észak-Amerika legfontosabb dokumentumfilm-fesztiváljának válogatásába

Foto: IMDb

Visky Ábel Mesék a zárkából címmel készült első mozifilmjét is meghívta programjába Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm fesztiválja, a torontói HotDocs, közli az MTI.

A járványhelyzet miatt május végén rendezik meg online Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm-szemléjét, a HotDocsot. A fesztivál válogatásába a szervezők meghívták Visky Ábel Mesék a zárkából címmel készült filmjét is. A szétszakított családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet (NFI) inkubátor programjában, olvasható az MTI hírügynökséghez szerdán eljuttatott közleményben.

„Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete” – olvasható a Mesék a zárkából című film szinopszisában.

Visky Ábel Bákóban született, Kolozsváron töltötte gyermekkorát. 2006 és 2010 között az Erdélyi Sapientia Egyetemen filmrendezést tanult. 2011 és 2014 között Magyarországon, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként. Vizsgafilmjei (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több díjat nyertek, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét 150 ezren nézték meg online.

Visky Ábel első egész estés filmje, a Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőr Kürti István és Nagy Zágon, vágó Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerző Asher Goldschmidt, hangmérnök Horváth Andor, producer Gyárfás Eszter, executive producer Petrányi Viktória.

A Mesék a zárkából világpremierjét januárban tartották meg a rangos biarritzi FIPADOC filmfesztiválon.

dolinex


Un comentariu la “A romániai magyar rendező első játékfilmje bekerült Észak-Amerika legfontosabb dokumentumfilm-fesztiváljának válogatásába

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük