Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Lelki programok a pápalátogatás előkészületében

„A minap egy rendezvényre siettem. Odaérve megszólított valaki a sorban. „Ez egy Erdély logó? – mutatott a kitűzőmre. „Az!”, feleltem, és összemosolyogtunk. Az a hely, amelyet most a világ egyik legbefolyásosabb személye meglátogat, az élni akaró Erdély, a sokszínű Erdély, a mi Erdélyünk. Ennek jelképét viselem a szívem fölött. Ez olyan, mint esőernyővel várni az esőt.

„A találkozás a nyolcadik szentség.” – szokták mondani. Ez a pápalátogatást előkészítő folyamat találkozás értékeinkkel, távlatainkkal, egymással és a keresztény kultúra gazdagságával. Erre a Járjunk együtt! mottó konkrétságával érdemes készülni.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságával karöltve sikerült néhány pasztorációs irányelv kidolgozása ebben a készületben. Ezek elérhetők a pontifex.ro oldalon. Ezen irányelvek Ferenc pápa lelkiségének forrásait veszik alapul: Szent Ferenc és Szent Ignác öröksége. Ugyanakkor saját példaképeinkre hívják fel a figyelmet, többek között Márton Áronra, aki népéért és a rábízottakért bátran vállalta a munkát, a szenvedést, az üldöztetést. Ebben a periódusban együtt örülünk a görög-katolikus testvérekkel, remélve, hogy egy nap majd örülhetünk Márton Áron szentté avatásának.

Ezek az inspirációs segédanyagok hangsúlyozzák az egyház máriás dimenzióját is: Ferenc pápa a közös és megkülönböztetett felelősségről beszél a Laudato si’ kezdetű enciklikájában a közös otthonunk gondozása kapcsán. Arra bátorít mindenkit, hogy mindenki találja meg a saját helyét, szerepét, feladatát ebben az egész folyamatban, civil, szakmai és egyházi életében egyaránt. Tapasztaljuk, hogy jövőnk építésében elsősorban egymásra számíthatunk. Kíváncsian keressük, hogyan lehet, hogyan tudunk együtt járni az úton, egyre közelebb kerülve egymáshoz és a jó Istenhez.

Az előkészületnek különböző állomásai vannak. Az irányelvek mentén a különböző plébániákon és lelkiségi csoportokban olyan alkalmakat szerveznek, amelyek nyomán az egyház sokszínűségét és gazdagságát ismerhetik meg a résztvevők.

Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok 19 órától szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat.

A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe.

Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt haladásra.

Ebben az időszakban szerepet vállaltak a csíksomlyói plébánia képviselői, a Szent Ferenc lelkiséget élő szerzetesek és világiak, a karizmatikus megújulás tagjai, a Fokoláre-mozgalom képviselői, a jezsuiták, akik Szent Ignác lelkiségét élik, a Házas Hétvége képviselői, valamint az ifjúság.

A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársai dallal készülnek és készítik a fiatalokat. A dalt a Resurrexiten, a zenecsoportok találkozóján mutatják be Csíkszeredában, május 2–4. között.

A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétsága, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni. Induljunk és járjunk együtt, mert számos találkozást kínál ez az időszak!”

Györgypál Enikő, a csíksomlyói pápalátogatás lelki programjáért felelős koordinátor
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.