Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszeredában is indul a Lábbusz-program

 

November 2-án, kedden reggel hét találkozási ponton több önkéntes is várja az iskolába tartó gyerekeket. Több székelyföldi város mintájára Csíkszeredában is elindul a Lábbusz- program a csúcsforgalom okozta torlódások csökkentése érdekében. A gyalogos iskolába járás is nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek friss levegőt szívjanak.

„Fontosnak tartottuk, hogy városunkban is elindítsuk a programot. Amint azt az elmúlt években láthattuk, egyre nagyobb a tendencia, hogy a szülők autóval viszik gyermekeiket az iskolába. Ez nemcsak a reggeli csúcsforgalmat terheli, hanem a gyerekek önállóságára és önbizalmára is negatív hatással lehet. Az ötlet az, hogy a gyerekek sétálással, játékkal, nevetéssel és mozgással kezdjék a napot társaikkal. Így már nem kell torlódásos forgalomban átkelniük a városon, hogy iskolába jussanak.” – mondta Sógor Enikő alpolgármester a mai sajtótájékoztatón, amelyen a program részleteit ismertették.

A program szervezési folyamata szeptemberben kezdődött. Az első lépés a programban részt venni kívánó iskolák azonosítása volt. A megkérdezett iskolákból több mint 500 szülő és diák jelezte érdeklődését a részvétel iránt. A következő lépés a találkozási pontok meghatározása és az útvonalak megtervezése volt. Ebben a szakaszban kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságos útvonalak és az elérhető találkozási pontok kiválasztására.

A Lábbusz minden hétköznap reggel 7 és 8 óra között jár, minden útvonalon két-két önkéntes kíséri majd a csoportokat. A járatok a következő, táblával jelzett gyűjtőpontokból indulnak, érintve a Nagy Imre, a Petőfi Sándor, a József Attila Általános Iskolákat, valamint a Nagy István Művészeti Középiskolát: BRD, Gál Sándor szobor, Szabadság tér, Ifjúsági park, Bulevard (Fülorrgégészet előtt), Napsugár üzlet, Fenyő szálloda.

Boér Markó Orsolya, a program koordinátora arról számolt be, hogy más városokhoz képest Csíkszeredában nem csak gyűjtőpontok, hanem elosztó pontok is vannak, ilyen lesz a központi park, ahol a diákok adott esetben sofőrt is váltanak. Azért, hogy ne történjen keveredés, minden résztvevő más-más színű kitűzőt kap annak függvényében, melyik iskola diákja. A programfelelős egy konkrét példát is hozott szemléltetőként: egy Kalász negyedben lakó Petőfi Sándor iskolás gyermek 7 órakor találkozik a sofőrökkel a BRD banknál. A csapat elindul a Gál Sándor gyűjtőpont irányába. 7.10-kor megállnak a Gál Sándor szobor gyűjtőpontnál, ahol becsatlakoznak a Gál Sándornál várakozó gyerekek is és onnan tovább indulnak a Placc gyűjtőpont irányába. 7.25-kor a Placc gyűjtőpontnál becsatlakoznak az ott várakozó gyerekek, majd a Park irányába indulnak. 7.30-kor megérkeznek a Parkba és találkoznak a többi gyűjtőpontból érkező csapattal. A Petőfibe induló diákok összeállnak egy csoportba és a csapat ezután elindul az iskola irányába, ahová 7.40-re érkeznek meg.

A tanév során a Lábbusz- programban részt vevő tanulókat pontokkal jutalmazzák, és a legtöbb pontot gyűjtő tanulók ajándékot is kapnak.

Mindenki, aki szeretne csatlakozni az egészséges életmód népszerűsítését és a környezet megóvását célzó programhoz, a Lábbusz/Pedibus Facebook oldalon található kérdőív kitöltésével megteheti. A szervezők felnőtt önkéntesek jelentkezését is várják, akik délelőtt szeretnék elkísérni a Lábbusz- programban résztvevő gyerekeket.

  • Csíkszereda Városháza Sajtóirodájának tájékoztatója

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.