Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

(Törvénytervezet) Civil vizsgáztatók a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgán

 

Törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ a járművezetői-engedély megszerzésének átszervezésére vonatkozóan. A törvénytervezet bővíti a járművizsgáztatók körét azáltal, hogy nem csak rendőrtisztek lehetnek vizsgabiztosok, hanem olyan személyek is, akik vizsgáztatói engedélyt szereznek.

Benedek Zakariás, a törvénytervezet egyik kidolgozója elmondta: „A törvénymódosításra azért volt szükség, mert a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) személyzethiány miatt nem tud olyan ütemben vizsgáztatni, mint amennyire igény lenne, ezért a vizsgázóknak akár hónapokat is kell várniuk arra, hogy időpontot kapjanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgára. A törvénykezdeményezés célja, hogy átláthatóbbá tegye a jelenlegi szabályozási rendszert és megkönnyítse a járművezetői-engedély megszerzésének adminisztratív eljárásait.”

A törvénytervezet értelmében a vizsgabiztosok képzéséért és engedélyeztetéséért a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Román Közúti Hatóság (ARR) felel majd. Vizsgabiztosi engedélyt szerezhet az, aki betöltötte 23. életévét, legalább három éve B kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezik, nem volt visszavonva a jogosítványa, valamint felfüggesztve az utóbbi három évben. Kitétel ugyanakkor az is, hogy az illető nem tölthet be állást valamely autóiskolában, valamint el kell végeznie a vizsgabiztosi képzést. A gyakorlati vizsga során az oktatónak is a járműben kell lennie, hogy segítse a vizsgázót és felügyelje a vizsga lebonyolítását.

A Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) felelne továbbra is az elméleti vizsga lebonyolításáért, a járművezetői-engedélyek kibocsájtásáért és nyilvántartásáért, csak a gyakorlati vizsga lebonyolítása és a vizsgabiztosok engedélyeztetése kerülne át a Román Közúti Hatóság (ARR) alárendeltségébe.

A törvénykezdeményezés itt olvasható: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b603&an_cls=2022

Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott törvénymódosítást elfogadja a parlament, az 2024-től lép majd hatályba.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.