Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Törvénytervezet: egységes üzenetküldő rendszer a véradók számára

 

A betegek megmentésében segítő véradók telefonon kapnak köszönetet, illetve ugyancsak sms- ben kapnak értesítést, ha további önkéntes donorokra van szükség a megye vérközpontjaiban. A törvénytervezetet szerdán, március 20-án szavazta meg a képviselőház döntéshozó fórumként.

Vass Levente RMDSZ képviselő, a törvénytervezet kezdeményezője elmondta, hogy a törvénymódosítás azért szükséges, hogy minél több vértermék legyen elérhető a betegek számára, ezáltal csökkentve a transzfúzió szövődményeit, növelve a beteg gyorsabb gyógyulásának esélyeit.

Célunk az, hogy rendszeresen növeljék a véradományt adók számát, mivel egyes vérkészítmények eltarthatósága 5-7 napnál rövidebb, ami a vérellátás folyamatos frissítését igényli. A rendszer erősítése szintén fontos szerepet játszhat egy súlyos baleset esetén, ahol a véradást koordinálni és ösztönözni kell ”- mondta az RMDSZ képviselő.

Vass Levente hozzátette, hogy a véradás európai szinten csökken, de más európai országokkal ellentétben, ahol a szükséges vérkészítmények biztosítása és optimális felhasználása nem okozott problémát az adományozók számának csökkenése ellenére, Romániában a helyzet fordított: csökkent a véradók száma, de egyre nagyobb szükség van a vérre.

A törvény 2020 januárjában lép hatályba, a Hivatalos Közlönyben való közzététel után.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.