Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

PROTECŢIA CIVILĂ – la cea de-a 88-a aniversare –

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

28 februarie, Ziua Protecţiei Civile, moment aniversar, este data când Regele Carol al II-lea, prin “Înalt Decret Regal nr. 468” a aprobat, în anul 1933, Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile, rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial, constituind actul de naştere al Protecţiei Civile în România, având ca scop să limiteze efectele bombardamentelor asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor.

Începând cu data de 15 decembrie 2004, activitatea de protecţie civilă, ca și componentă a Sistemului Securității Naționale se desfăşoară la nivel naţional în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita, care, împreună cu celelalte structuri din cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, au menirea să asigure, în mod unitar şi integrat, apărarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi mediului, împotriva provocărilor tot mai frecvente şi cu efecte devastatoare determinate de dezastre pe plan global şi regional.

Principalele activităţi cuprind acţiuni preventive şi de intervenţii pentru  stingere a incendiilor, descarcerare şi prim-ajutor, de salvare a persoanelor şi limitare a pagubelor produse de inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, descarcerare şi asistenţă a persoanelor aflate în situaţii critice, intervenţii la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale sau antropice, precum şi asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita, format în decembrie 2004, prin fuzionarea Corpului Pompierilor Militari cu Comandamentul Protecției Civile, sărbătorește zilele armei celor două instituții, atât la data de 28 februarie – Ziua Protecției Civile din România, cât și la data de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România.

În prezent, Protecţia Civilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, îşi demonstrează din ce în ce mai pregnant misiunea umanitară de protejare a vieţii şi bunurilor cetăţenilor, în faţa efectelor distrugătoare ale catastrofelor şi calamităţilor, afirmându-şi constant dimensiunea internaţională a activităţii sale, sub deviza “Cu viaţa mea, apăr viaţa”. Pe lângă numeroasele atribuţii şi misiuni pe care le au de îndeplinit, salvatorii ISU intervin în diverse situaţii de urgenţă, de la incendiile cu care s-au confruntat mereu, până la inundaţii, cutremure, alunecări de teren, descarcerări, asistenţă medicală de urgenţă, salvări de persoane şi animale din diferite situaţii, asanări de muniţie neexplodată din timpul conflictelor armate, deblocare, depoluare, protecţie N.B.C. şi decontaminare, filtrare şi transport de apă, iluminat, protecţie a bunurilor materiale şi valorilor din patrimoniul cultural, acordare de sprijin pentru supravieţuirea populaţiei afectate şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor în caz de situaţii de urgenţă, toate acestea având un singur scop – acela de a proteja cetăţenii, bunurile acestora şi mediul înconjurător de efectele distructive ale situaţiilor de urgenţă.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.