Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tiltakozás: a Bányászjárás- ügyet elutasította a Legfelsőbb Bíróság. Ion Iliescu megúszta az első fokú tárgyalást

1990 június 14 Fotó: via Flickr

Két évvel ezelőtt bíróság elé került a Bányászjárás ügyirat

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu, Cazimir Ionescu, Matei Drella, Plăieş Cornel Burlec, Vasile Dobrinoiu, Petre Petre, Alexandru Ghinescu a 13 vádlott között vannak. A vádlottak között szerepelt az időközben elhunyt Emil „Cico” Dumitrescu is. A vád ellenük emberiség ellen elkövetett bűncselekmény, ami életfogytig tartó, vagy 15-25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tett.

Az ügyben civil félként idézték a következőket: a román államot, a Pénzügyminisztériumon, a Belügyminisztériumon, a Román Hírszerző Szolgálaton, a Román Kormányon keresztül; a Román Csendőrséget, a Román Csendőr-főfelügyelőségen keresztül; a Honvédelmi Minisztériumot; a Gazdasági Minisztériumot; az Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémiát; A Zsil-völgyi Bányász Szabad Szakszervezetet; a Fővárosi Csendőr-felügyelőséget az Országos Csendőr-felügyelőségen keresztül; a Doosan IMGB SA kereskedelmi társaságot.

Az 1990-es bányászjárás a forradalom utáni Romániában a harmadik hasonló jellegű akció volt. 1990. június 13. és 15. között Bukarestben zajlott, amikor a bányászok által támogatott rendőri erők erőszakosan beavatkoztak a tüntetők és a polgári lakosság ellen az Egyetem téren. A bányászok legvérengzőbb, legbrutálisabb akciójaként tartják nyilván stílusára és terjedelmére nézve.

A Legfelsőbb Bíróság bírái nemrég elutasították az iratcsomót, jelezve, hogy a vádirat semmis, és visszaadták a katonai ügyészségnek.

Az intézkedés törli az összes vádat és a bizonyítékokat. A határozat 5 napon belül megfellebbezhető.

A Legfelsőbb Bíróság döntését követően a December 21 Szövetség képviselői tiltakoztak a Főügyészségen.

Forrás: ZPN
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.