Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A nyugdíjpont január 1-től 12,5 százalékkal emelkedik. A 3000 lejig terjedő nyugdíjjal rendelkezők számára is támogatást hirdetnek

 

A PNL (Nemzeti Liberális Párt)-PSD (Szociáldemokrata Párt)-RMDSZ kormány ígérete szerint emelte a nyugdíjakat. A PNL számára ez becsületbeli kötelesség mindazok felé, akik egész életükben Romániáért dolgoztak. Az összes PNL-kormányzás idején a legmagasabb százalékú nyugdíjemelés történt, ez bármely statisztikában igazolható. Mert a PNL számára a nyugdíjasok prioritást élveznek, és a PNL-kormányok a tetteket képviselték, nem a szavakat. Bár Románia egész Európához hasonlóan válságos pillanatokat él át, a nyugdíjpont emeléséhez megtalálták a szükséges forrásokat. A 2019 szeptemberében megállapított 1265 lejjel vettük át a nyugdíjpontot, 2020 szeptemberében 1442 lejre emeltük, majd 2022 januárjában 1586 lejre, most pedig 2023. január 1-től 1784 lejre emeltük. Tehát itt van az emelés 1265 lejről 1784 lejre, a PNL kormányzása alatt. 519 lejes növekedés. Több mint 40%-os növekedés.

A koalíció szintjén elfogadott képletből a nyugdíjasok nyernek, nem a PNL vagy PSD. Technikai szempontból a legjobb megoldás, hiszen maximálisan fedezi a szociális védelem igényét.

  • A megoldás amelyben megállapodtunk, nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem az egész társadalomnak is előnyös, mert az üzenetünk a szolidaritás a minden román számára nehéz pillanatban.
  • Az általunk azonosított megoldások a nyugdíjemelésre és a kiegészítő támogatásra nem jöhettek volna létre gazdasági növekedés és megnövekedett költségvetési bevételek nélkül.
  • A PNL által támogatandó közvetlen cél az üzleti környezetet támogató intézkedések és politikák meghatározása lesz.
  • A nyugdíjemelési képletnek a jó kormányzási megoldások azonosítási mintájává kell válnia.
  • A PNL továbbra is a románokért és a kormányzásért felelős párt marad. Éppen ezért kerüljük azokat a helyzeteket, amelyek destabilizálhatják a kormányt.
  • A nyugdíjpont értéke január 1-től 1784 lej lesz, ami 12,5%-os növekedést jelent. Az emelés fennmaradó részét, akár 15% fölé is, a legsebezhetőbb kategóriák számára pótlólagos kifizetésekből fedezik.
  • A pótlólagos kifizetések két féléves részletben történnek. Értékük a következő lesz:

-1500 lej alatti nyugdíj esetén 1000 lej pótlék

-1501- 2.000 lej közötti nyugdíjak esetén 800 lej pótlék

-2.001- 3.000 lej közötti nyugdíjak esetén 600 lej pótlék

  • Egyéb intézkedések:

-1700 lej alatti nyugdíj esetén 250 lejes szociális utalvány (2 havonta egyszer, 2023-ban egész évben)

-2.000 lej alatti nyugdíj esetén (60 év felett) 1.400 lej támogatás az energiaszámlák kifizetésére (az összeg két részletre lesz osztva, idei és jövő télre).

-a gyermeknevelési támogatás az inflációhoz igazodik

-a fogyatékkal élők a 13. támogatásban is részesülnek

-a veteránok és hadiözvegyek esetében a juttatásokat az inflációs rátához igazítják, 2018-tól kezdődően (kb. +30%)

  • A mostani emeléssel és a pótlólagos kifizetésekkel, valamint az egyéb juttatandó anyagi segítséggel együtt a kisnyugdíjak emelések értéke jóval meghaladja az infláció mértékét.
  • Ebben a képletben a költségvetési hatást 17,5 milliárd lejre számolták. Ezek a többletkifizetések nem jöhettek volna létre a közelmúlt gazdasági növekedése és a költségvetési bevételek növekedése nélkül.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.