Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Puzzle Camp: román és magyar középiskolások tábora

 

Ez a második év, hogy sikeresen zajlik a Hargita Megyei Egyesület etnikumközi projektje, ahol közös programokat szerveznek román és magyar diákok számára. A fent említett egyesület, amelynek a Hargita Megyei Tanács is tagja, két műhelyt szervezett, az Etnikumok Közötti Kapcsolatokért Felelős Minisztérium (DRI) támogatásával.

Azok a középiskolás diákok, akik részt vettek ezeken a programokon, egyhangúlag kijelentették, hogy folytatni szeretnék ezeket a tevékenységeket. Így egy tematikus tábor kerül megrendezésre október 8-13 között, mivel idén a Hargita Megyei Szövetség a DRI-től is finanszírozást kapott a projekt folytatására.

A műhelyek és tematikus előadások során a középiskolások több szemszögből közelítik meg a nemzetiségek közti kapcsolatok, a különböző kultúrák együttélésének kérdését, a nyelvi kérdéseket, megbeszéléseken, színházműhely vagy táncház keretében. A tevékenységek során a résztvevők támogatják egymást, hogy megismerjék a vitatott kérdéseket, nyilvánvalóan szeretnék folytatni a közös programot, és részt venni a lehető legtöbb eseményen. Amellett, hogy hatékonyan töltik az időt, a középiskolások nyelvi készségeiket is fejlesztik.

Az idei tábor neve Puzzle Camp, és a Boros-völgyben kerül megrendezésre. A programnak különböző témái vannak, napok szerint strukturálva, az első nap a középiskolások megismerkednek és részt vesznek egy csapatépítő programban, másnap gasztronómiai téma lesz, jó alkalom arra, hogy megismerkedjenek a túrák előkészítésével, vagy előkészítsék a közös bográcsozást. Az etno- nap egy bemelegítő programmal kezdődik, amelyet tanulás, népzene, kézművesség követ. Csütörtökön a Romániai Magyar Középiskolások Egyesülete bemutatja munkájukat, és meghívják a Hargita Megyei Tanács képviselőit, hogy megvitassák a diákokkal a közszférában végzett tevékenységeket. A pénteki napot a médiának, a sajtónak és a média kapcsolatoknak szentelik, szombaton, a tábor kiértékelése után a középiskolások hazamennek. Nem fog hiányozni a szórakozás sem, a diákok filmet néznek, részt vesznek karaoke és néptánc tevékenységen. A tábor ötven román és magyar diákot fogad a csíkszeredai Octavian Goga és Segítő Mária középiskolákból.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.