Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ajánlások egy általános törvényességi állapothoz és a biztonságos közúti közlekedéshez

 

Országos szinten 2021. január 1. és július 31. között 2624 súlyos közlekedési baleset történt (-1013), amelyek 940 ember halálát (+128) és további 2037 (-1307) súlyos sérülést okoztak.

A fő kiváltó okok a következők:

Gyalogosok fegyelmezetlensége (18,4%), ennek alapján 483 baleset történt (-120), amelyek 189 ember halálát (+26) és további 297 súlyos sérülést (-152) okoztak;

Sebesség (18%): 472 baleset (-183), amelyek 194 ember halálát (+14) és további 376 súlyos sérülést (-252) okoztak;

Elsőbbség megadásának elmulasztása a gyalogosoknak (9,3%): 243 baleset (-90), amelyek 54 ember halálát (+10) és további 193 (-101) súlyos sérülést okoztak;

Elsőbbség megadásának elmulasztása járműveknek (8,5%): 223 baleset (-74), amelyek 60 ember halálát (+18) és további 204 (-107) súlyos sérülést okoztak;

A kerékpárosok fegyelmezetlensége (9,9%): 261 baleset (-65), amelyek 57 ember halálát (-11) és további 205 súlyos sérülést (-167) okoztak.

Hargita megye szintjén ugyanebben az időszakban, 2021. január 1. és július 31. között 22 súlyos közúti baleset történt (-24), amelyek 3 ember halálát (-4), 20 személy súlyos sérülését (-25) és további 17 személy enyhébb sérüléseit okozta (0), melyek fő okai a következők:

Az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség: 4 baleset (+1), amely egy személy halálát (-2); 9 személy súlyos sérülését (+3) és további 42 személy könnyű sérülését (-31) eredményezte;

Szabálytalan előzések: 3 baleset (+3), amely egy személy halálát (+1), 2 személy súlyos sérülését (-3) és további 5 személy könnyű sérülését (+4) eredményezte;

A szekeresek fegyelmezetlensége: 4 baleset (-5), amely 4 személy súlyos sérülésével (-7) és további 2 személy könnyű sérülésével (-4) járt.

A súlyos közúti balesetek elemzése azt mutatja, hogy országos szinten a sebesség mindkét formája (az útviszonyoknak/forgalomnak nem megfelelő, vagy a szabálytalan), valamint a gyalogosok fegyelmezetlensége és az elsőbbség megadásának hiánya a gyalogosoknak folyamatosan a négy legfontosabb okok között szerepelnek, azon erőfeszítések ellenére, hogy csökkenteni kívánják az ezek okozta közúti balesetek számát és súlyosságát.

Megyei szinten megállapítást nyert, hogy a sebesség mindkét formája (az útviszonyoknak/forgalomnak nem megfelelő, vagy a szabálytalan), a szabálytalan előzés és a szekeresek fegyelmezetlensége a súlyos közúti balesetek fő okai 2021 első 7 hónapjában.

Ezért fokozni kell a törvény betartatását célzó tevékenységeket, illetve a közlekedésben résztvevők tudatosságát azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a közutak forgalmára vonatkozó jogszabályi előírások be nem tartása miatt.

Figyelembe véve a Közlekedésrendészeti Igazgatóság 2021 -es cselekvési naptárának rendelkezéseit, a közúti fegyelem megfelelő mértékének biztosítása érdekében 2021. augusztus 23. és 29. között intézkedéseket hajtanak végre azokon a területeken és útszakaszokon, ahol nagy a balesetveszély.

Ebben az értelemben a cél a súlyos közúti balesetek fő okainak megelőzése és leküzdése, valamint a jogszabályok betartásának biztosítása a rendőrök aktív jelenléte révén a nagy forgalmú közúti ágazatokban, valamint a megfelelő közrend és biztonság fenntartása.

Ugyanakkor a rendőrség operatív tevékenysége a normatív keret betartásának biztosítására és a SARS – Cov2 vírus terjedésének megakadályozására irányuló jogi intézkedések megtételére összpontosít;

Ezen intézkedések célkitűzéseire tekintettel mikroszűrőket hoznak létre az elvégzett tevékenységek hatékonyságának növelése érdekében, amelyeket úgy rendeznek el, hogy biztosítsák az optimális jelenlétet a fokozottan balesetveszélyes területeken, és növeljék a az elvégzett tevékenységek hatékonyságát.

A rendőrség elsősorban feliratozott rendőrkocsikat fog használni, és a talált eltérések bizonyítására a videoberendezést használják a közúti forgalom megfigyelésére és a speciális járművekre szerelt sebességmérőt a járművek sebességének mérésére, valamint a TruCAM LTI 20/20 típusú hordozható sebességmérő kamerákat.

Alkohol és a kábítószermérő eszközöket szintén alkalmaznak az alkohol vagy pszichoaktív anyagok hatása alatt álló járművezetők felderítésére, szankcionálására vagy büntetőeljárás alá vonására.

Az antiszociális cselekmények megelőzése és a közbiztonság fenntartása a rendőrség alapvető feladatai, ezért a Hargita megyei rendőrök ezen a területen is eljárnak, hogy a polgárok szabadidejüket vagy nyaralásukat a rend, a béke és a biztonság optimális körülményei között töltsék.

Különösen a tranzitútvonalak és a turisztikai üdülőhelyekre, illetve szabadidős területekre vezető zsúfolt útvonalak mentén, mint a D.N.E. 578, D.N. 13A, D.N. 13B, D.N. 12A., D.N. 12C és D.N. 15, amelyhez néhány megyei, sőt községi út több ágazata is hozzáadódik.

A közlekedési rendőrök jelen vannak a peronokon és a személyvonatokon, hogy biztonságos utazást biztosítsanak azok számára, akik ezekkel a közlekedési eszközökkel utaznak. Továbbá az antiszociális cselekmények megelőzése érdekében biztosítják a járőrözést a vasútállomásokon és a vasúti elosztó pontokon.

A Hargita megyei rendőrök a megye minden településén, városon és vidéki területeken is jelen vannak megelőző célokból, hogy megakadályozzák az antiszociális cselekmények bekövetkezését, fenntartsák a közbékét, és elbátortalanítsák és megbüntessék azokat, akik megszegik a társadalmi magatartási szabályokat.

Felhívjuk a figyelmet a törvények feltétlen betartására, minden területen, az erre vonatkozó ajánlások figyelmen kívül hagyása és a megelőző magatartás hiánya a legsúlyosabb következményekkel járhat.

A csendes és biztonságos nyaralás érdekében a román rendőrség a következőket javasolja:

– vigyázzon a holmijára, ha zsúfolt helyen tartózkodik!

– a gyerekeket ne hagyja felügyelet nélkül!

– ne válaszoljon erőszakkal a provokációra, próbálja elkerülni a konfliktusokat!

– vészhelyzet esetén hívja a 112 -t, szolgálatban vagyunk!

A járművezetőknek a következőket javasoljuk:

– forró időben történő utazás esetén ajánlott gyakran megállni pihenésre és hidratálásra, és lehetőség szerint árnyékos helyen parkolni.

– amennyire csak lehetséges, tervezze utazásait a 10:00 és 18:00 közötti időintervallumon kívül.

– ha idős emberek vagy gyermekek tartózkodnak az autóban, ajánlatos őket közvetlen napfénytől védeni. A gyermekek nem várhatnak a napon parkoló autókban, és hosszú távon nem szállíthatók olyan járművekben, amelyekben nincs légkondicionálás.

– útrakelés előtt ellenőrizni kell a jármű műszaki állapotát, és különösen a gumiabroncsok nyomását, az abroncsok és azok csatlakozásainak öregedési fokát és kopását, valamint a légkondicionáló rendszert.

– ne vezessen, ha fáradtnak érzi magát!

– az egészségügyi (szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy endokrin) problémákkal küzdő vezetők az említett időközön belül fel kell hagyniuk a közutakon való vezetéssel.

A közlekedési rendőrök a következő időszakban is folytatni fogják ezeket az intézkedéseket, ami azt jelenti, hogy minden közlekedési résztvevőt bíztatnak a megfelelő megelőző magatartásra, a közlekedési szabályok és jogszabályok betartására, valamint az új koronavírus terjedésének megakadályozására irányuló intézkedések betartására.

JÓ UTAT!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.