Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az álláslehetőség visszautasítása a munkanélküli segély egy évig tartó megvonásához vezet

 

Október 22-étől érvénybe lép a szociális segélyek odaítélésének feltételeit szabályzó 192/2018-as törvény. Az új előírások értelmében 12 hónapra megvonják a szociális segélyt azoktól, akik visszautasítanak egy felkínált állást, vagy nem vesznek részt a munkaerő ügynökség által szervezett szakmai képzésen.

Ebben a helyzetben a család vagy az egyén a szociális segély megszüntetéséről szóló döntés időpontjától számított 12 hónap elteltével újból kérheti a munkanélküli segélyt.

A 416/2001-es törvény előírja, hogy a családban az egy főre eső jövedelem megállapításakor azok a munkaképes személyek, akiknek nincs jövedelmük munkahelyről vagy más tevékenységből, csak akkor jöhetnek számításba, ha igazolni tudják, hogy a területi munkaelosztó ügynökség nyilvántartásában vannak, mint munkakeresők, nem utasítottak el egy felajánlott munkahelyet vagy egy átképző tanfolyamot.

A fenti törvény értelmében munkaképesnek számít: 16 év és a standard nyugdíjkorhatár közötti életkorú személy; az a személy, aki nem nappali tagozat hallgatója; rendelkezik azzal az egészségi, fizikai és szellemi kapacitással, ami alkalmassá teszi a munkavégzésre.

Hargita Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.