Reorganizarea Programului Național de diabet zaharat

0

Articol disponibil în: Română

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat la sfârșitul anului trecut programele naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 care preved reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control  al nivelului glicemiei.

 

Astfel,  structura Programului național de diabet  cuprinde două subprograme distincte:
– Subprogramul de diabet zaharat tip 1;
– Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat – tipuri specifice şi diabet gestațional.

 

Actul normativ reglementează cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi de materialele consumabile aferente acestora. Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive  sunt și 3.600 de copii.

 

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este esențial  pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

 

Programul național de diabet zaharat este cel mai mare program curativ din România derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Statisticile arată că 11,6% din populația adultă a României suferă de diabet zaharat.

Și la nivelul județului Harghita fondurile cele mai mari au fost alocate PN Diabet zaharat. În anul 2018, consumul la PN Diabet zaharat a fost 17.086 mii lei și în total  12.209 pacienți au beneficiat de tratament.

 

Așadar, măsura aprobată de Guvern are ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, se estimează și o scădere a costurilor  pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei.

 

Modul de obținere a dispozitivului medical – sisteme de monitorizare continuă a glicemiei

 

Dosarele medicale, cuprinzând documentele care justifică îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a beneficia de dispozitivele medicale specifice şi referatul de justificare, se  depun la Casele de Asigurări de Sănătate de care aparțin pacienții. Casa de Asigurări de Sănătate va transmite dosarul Comisiei de evaluare a centrului metodologic regional căruia îi este arondat judeţul, unde este luat în evidenţă bolnavul de către medicul curant.

 

Centrele metodologice regionale sunt în următoarele localități:   București (4 spitale), Timișoara (2 spitale), Iași (2 spitale), Cluj (2 spitale) și Craiova (1 spital).

Județul Harghita este arondat centrului metodologic regional Cluj.

Comisia de evaluare a centrului metodologic regional verifică respectarea criteriilor de eligibilitate și pentru bolnavii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, aprobă referatul de justificare. Copia deciziei va fi transmisă casei de asigurări de sănătate a judeţului arondat, casei de asigurări de sănătate din raza administrativ-teritorială a centrului metodologic regional şi medicului care a emis referatul. Medicul curant, care a emis referatul pentru montarea dispozitivelor medicale specifice, monitorizează bolnavul. Instruirea pacientului care îşi administrează insulina privind tehnica de administrare a insulinei şi modalitatea de utilizare a seringii sau penului se fac de către medicul diabetolog sau cu competenţă/atestat.

 

La nivelul județului Harghita până în prezent au fost depuse 28 de dosare (copii–20, adulți–8)  pentru solicitare sistemului de monitorizare continuă a glicemiei. Toate aceste dosare au fost transmise centrului metodologic regional din Cluj-Napoca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy