Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Átszervezések és új intézkedések a betegek megfelelő ellátásáért

 

A járványügyi helyzetre és a többi megyebeli kórház telítettségére való tekintettel 2020. október 23-tól a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház több intézkedést és átszervezést foganatosít a koronavírusos páciensek megfelelő ellátása és intenzív terápiás helyek biztosítása érdekében. Máig közel ezer koronavírusos pácienst láttunk el kórházunkban.

A Sürgősségi Betegellátó Egységben új betegutakat alakítunk ki és a kórház udvarán egy új, fűthető sátrat húztak fel, ahol szakszemélyzet felügyelete alatt várakozhatnak az enyhe tünetekkel rendelkező betegek. Megyei sürgősségi kórházként továbbra is a megye teljes területéről fogadunk betegeket.

Az ortopédiai osztály a kórház kardiológiai osztályára költözött, a kardiológia pedig felszabadított helyet ezen osztály számára. A kórház földszintjén ily módon felszabadult helyen ismét a eredeti, nagyobb felületen működik a tamponzóna (sárga zóna) a koronavírusfertőzés gyanújával kórházba érkezők számára és a még szükséges szervezési lépések után tíz intenzív terápiás ágy lesz igénybe vehető Covid-19 betegek számára (piros zóna).

A kórház belgyógyászati osztálya szükség esetén tamponzónává alakul azon betegek számára, akik RT-PCR tesztje negatív volt, ellenben koronavírusos tüneteket mutatnak. A neurológiai osztály helyeket szabadít fel szükség esetén a belgyógyászati esetek számára.

Egy hétre, az október 26-30 közötti időszakra felfüggeszti a kórház a krónikus betegek számára tervezett sebészeti beavatkozásokat. Ezen betegeket értesítik, és újra előjegyzik műtétre.

A kórházi járóbetegrendelők továbbra is működnek, az eddigi, csökkentett üzemmódban, 30 percenként jegyzik elő a betegeket.

Folytatódik a kórház kapujánál a triázs, a pácienseket arra kérjük, hogy működjenek együtt a kórház személyzetével, adják meg a kért adatokat és kövessék a kapott útbaigazítást.

Annak érdekében, hogy az emelkedő beteglétszám esetére is megfelelő ellátást biztosítsunk, a kórház vezetősége elrendelte a személyzet számára – az indokolt esetek kivételével – a pihenőszabadságok felfüggesztését 2020. november 1-től. Ugyanakkor behívhatják szükség esetén azokat, akik már szabadságon vannak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain 2020. október 26-án reggel 82 igazoltan fertőzött és 9, a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban lévő személyt láttak el. Hétfőn reggel két Covid-19 beteg szorult intenzív terápiás ellátásra.

Az első, Csíkszeredában igazolt eset óta, 2020 áprilisától ma reggelig összesen 996 koronavírusos beteget kezeltek kórházunkban, közülük 14 személy elhunyt.

„Erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a Covid-19 betegeknek és a nem koronavírusos betegeknek is biztosítsuk a szükséges orvosi ellátást. Bizalommal fordulhat hozzánk mindenki, akinek egészségügyi problémája van, mindenkit fogadunk, megvizsgálunk és megkapja a kezelést, amire szüksége van. A fertőzöttekkel foglalkozó osztályok személyzete fáradt a hónapok óta tartó feszült munkától, őket azzal segíthetjük, hogy betartjuk az elővigyázatossági, megelőző intézkedéseket, azt a néhány jól ismert szabályt” – nyilatkozta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.