Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Román, magyar, orosz és német hadisírgondozó képviselők tájékozódtak az úzvölgyi katonatemetőben

 

Az MTI szerint a romániai Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására a katonai sírok gondozásáért felelős román, magyar, orosz és német intézmények szerdán reggel tájékozódó látogatást tettek az úzvölgyi katonai temetőben.

A találkozó után Kovács Vilmos ezredes a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a Romániában és Magyarországon az illetékes hatóságok között júniusban tartott megbeszélések óta nem történt előrelépés a temető helyzetének megoldásában.

Az ezredes a temetőben történt kegyeletsértő állapot megszüntetését tartotta a magyar fél legsürgetőbb elvárásának. Úgy vélte: azáltal történt kegyeletsértés a temetőben, hogy az ismeretlen román katonáknak állított, négy sorban elhelyezett ötven betonkereszt közül két sor keresztet bizonyosan magyar katonák sírjára helyeztek.

A román fél nem látta bizonyítottnak a kegyeletsértést, tette hozzá a magyar hivatalos személy.

„Erre csak egy megoldás van. Azon a területen, ahol az 50 kereszt, az emlékmű és a zászlósor található, a román féllel közösen sírfeltárásokat végezzenek annak megerősítésére, hogy a katonák ott vannak eltemetve. Ha a keresztek alatt találunk katonákat, akkor azok csak az 1917-ben eltemetett magyar katonák lehetnek” – mondta az ezredes.

Kovács Vilmos a magyar fél képviselőjeként kifejezte kétségeit amiatt, hogy miért van szükség 52 kőkeresztre „ismeretlen román hős” felirattal, mikor az ONCE szerint 11 román katona nyugszik a temetőben, holott a magyar fél dokumentumokkal igazolta, hogy a románnak vélt 11 katona magyar volt, és egy orosz.

“Legfeljebb öt román katona pihen a temetőben, de nem kaptunk kielégítő választ arra a kérdésünkre, mit jelképez az értük emelt 50 kereszt”- mondta az ezredes.

Arra a kérdésre, hogy Csíkszentmárton községháza is tévedett, akárcsak Dormánfalva polgármesteri hivatala mikor néhány évvel ezelőtt felújításokat végeztek engedélyek nélkül, Kovács Vilmos azt mondta: a két temetőmódosítás között nagy különbségek vannak. Véleménye szerint Csíkszenmárton község jobbító szándékkal egy emlékparkot hozott létre egy rendezetlen területen, ahol 600 fakeresztet helyezett el. Hozzátette, hogy szándékosan nem helyezték a kereszteket sírok fölé, és nemzetiségtől függetlenül minden kereszten egy kard és egy sisak jele található. A magyar tisztviselő azt is megemlítette, hogy a temetőben 800-900 magyar katona nyugszik.

„Véleményünk szerint a 600 fakereszt elhelyezése nem kegyeletsértő. Ezzel szemben a dormánfalvi polgármesteri hivatal 50 kőkeresztet állíttatott az öt román katonának, amelyek egy részét magyar sírokra helyezte”, magyarázta az ezredes. Kovács Vilmos arról is beszámolt, hogy többször is feltett kérdésére azt a választ kapta, hogy a román félnek egyelőre nincsen megoldási javaslata a kialakult helyzetre.

Azt is megemlítette, hogy a katonai sírok gondozásáért felelős német intézmény képviselője nem vett részt az úzvölgyi temetővel kapcsolatos vitában. Nyilvánvalóan informálódás céljából jött a találkozóra. A megbeszélésen az orosz intézmény képviselője támogatta a magyar javaslatot, és kijelentette, hogy számukra az a fontos, hogy egy emlékhelyet hozzanak létre a temetőben az itt pihenő 22 orosz katonának.

Kovács Vilmos közölte: valamennyi érintett ország képviselőjét meghívta Budapestre, a temető helyzetének rendezéséről elkezdett párbeszéd folytatására.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük