Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megérkezett az 1,8 milliárd eurós előleg az Országos Helyreállítási Tervre

 

Csütörtökön az Európai Bizottság 1,8 milliárd eurós összeget utalt át Romániának előleg formájában, ami az országos helyreállítási terv (MRR) keretében az országnak juttatott összes támogatás 13 százalékának felel meg.

Az év végéig hazánk is megkapja az 1,942 milliárd eurós előfinanszírozási hitelt. Emellett országunk jövőre mintegy 6,171 milliárd eurós támogatást kap. 2021-re és 2022 első negyedévére 45 célt vagy mérföldkövet terveznek, amelyek közül 5 már teljesült, a többi pedig folyamatban van.

Az öt elért cél a következő:

  • az 50/2021-es törvény hatálybalépése az 55/2016-os sürgősségi kormányrendelet jóváhagyására a CNAIR átszervezésére és a CNIR megalapítására
  • Az 5G hálózatok biztonságáról szóló törvény hatályba lépése;
  • Az Országos Adó- és Pénzügyi Hatóság informatikai rendszeréhez kapcsolódó pénztárgépek számának növelése (466 288 ház már be van kapcsolva);
  • Az adózó jogi személyek SPV (virtuális magánterület) bejegyzésére vonatkozó jogi keret hatálybalépése;
  • A jogorvoslatokról szóló nemzeti jogszabály módosításának hatálybalépése (101/2016. sz. törvény).

Az Európai Beruházási és Projektek Minisztériuma a következő időszakban finanszírozási megállapodásokat köt a reformok és beruházások koordinátori minőségével rendelkező minisztériumokkal az intézmények által teljesítendő célok és mérföldkövek alapján.

Az országos helyreállítási tervről szóló rendeletben 6 meghatározott pillér van, és 15 elemre oszlik, hogy fedezze Románia szükségleteit, és egyidejűleg kövesse az Európai Bizottság prioritásait. A hat pillér a következő: a zöld átmenet, a digitális átalakulás, az intelligens növekedés, a társadalmi és területi kohézió, az egészségügy és a gazdasági, társadalmi és intézményi rugalmasság, a következő generációt, gyermekeket és fiatalokat szolgáló politikák.

A pénzt részletekben adják, bizonyos célok, úgynevezett mérföldkövek és célok teljesülésétől függően. Összesen 507 mérföldkövet és célt kell elérni 2026. augusztus 31-ig.

Románia összesen 29,2 milliárd eurós támogatásban részesül az országos helyreállítási tervben szereplő reformok és beruházások finanszírozására. Pontosabban 14,24 milliárd eurós támogatásról és 14,942 milliárd eurós finanszírozásról van szó, amelyet az Európai Bizottság költségén előnyösen ítélnek oda.

Az országos helyreállítási terv a https://mfe.gov.ro/pnrr/oldalon olvasható.

  • A Kormány Sajtóirodája által szolgáltatott információVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.