Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Romániát támadják a budapesti Országházán a két terrorizmussal vádolt személy esete miatt: „Koholt, nevetséges bizonyítékok. Románia nem teljesíti a jogállamiság kritériumait”

Foto: StiriDiaspora.ro

Bajkai István, a Fidesz képviselője védi a terrorizmus miatt elítélt két magyart, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, kijelentve, hogy Románia nem felel meg a jogállamiság kritériumainak. A nyilatkozat pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón hangzott el, írja az MTI.

A magyar Országháza törvényhozói bizottságának alelnöke kijelentette: a két fiatalembert ártatlanul ítélték el, koholt, nevetséges bizonyítékok alapján, az 1950-es években megindított tárgyalásokhoz hasonló módon, egy „a legsötétebb diktatúrára jellemző módon ”. Ez az eset megerősíti azt a tényt, hogy Romániában súlyosan megsértik a jogállamiságot, mivel itt nem jogi hiba, hanem egy koncepciós per volt, amelynek célja a két fiatalember elítélése volt, hogy “az egész erdélyi magyar közösséget megfélemlítsék”, hangsúlyozta a magyar politikus.

Az üzenet ebben az esetben az, hogy azok, akik meg akarják őrizni magyar identitásukat, támogatják az autonómiát és kultúrájuk folytatását, megtorlásra számíthatnak – mondta Bajkai István. A politikus rámutatott, hogy elfogadhatatlan, hogy míg az EU-Szerződés 7. cikke alapján eljárás indult Magyarország ellen, a jogállamiság megsértésével vádolva, a külföldön élő magyarok napról napra szenvednek ezen törvényszegés miatt.

„A brüsszeli kollégák tíz év alatt sem tudnák felderíteni a romániai magyarok jogainak megsértését” – mondta Bajkai István. Üdvözölte a Szőcs Zoltán esetében a közelmúltban hozott kedvező ítéletet – a brassói kerületi bíróság szerdán döntött a feltételes szabadon bocsátásáról -, de felhívta a figyelmet arra, hogy a döntés nem jogerős, és az ügyészség továbbra is fellebbezhet.

A Fidesz képviselő azt kérte, hogy a román döntéshozó testületek engedjék szabadon Beke Istvánt, akit ugyanezen logika szerint ítéltek el. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (CDU) elnöke hangsúlyozta, hogy ez az eset nem csak az erdélyi magyarokat, de az egész magyar nemzetet foglalkoztatta. A kisebbséggé vált magyarok jogi védelmének kérdése sehol sincs megoldva, de a problémákat elsősorban Romániában regisztrálják, és az Európai Unió nem nyújt hatékony segítséget ebben a harcban – hangsúlyozta Lomnici.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én öt év letöltendő börtönre ítélték terrorizmus és terrorcselekményekre való felbujtás vádja miatt.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük