Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A románokat az esővíz összegyűjtésére biztatják. Az ivóvízkészletek csökkenőben vannak

 

Az esővizet össze kell gyűjteni és a különféle háztartási munkákhoz felhasználni az ivóvíz helyett– ajánlja a Román Vízügy.

Csökkennek az ivóvízkészletek – állítják a Digi24.ro által idézett intézmény képviselői.

A folyók és tavak alacsony szintje miatt több mint 700 településen van korlátozás az ivóvízellátásban.

Ana-Maria Agiu, a Román Vízügy szóvivője: „Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban az ivóvizet ivóvízként használjuk, és ha tehetjük – és ahol lehetőségünk van rá – alternatív forrásokhoz forduljunk, különösen azokban az időszakokban, amikor van csapadék, gyűjtsük össze az esővizet, mert a fogyasztás csökkenése és a megtakarítás több ezer vagy akár millió köbméter vizet jelenthet ebben az időszakban.

A Stockholmi Egyetem tudósainak nemrégiben készült tanulmánya azt mutatja, hogy nincs olyan hely a Földön, ahol az esővíz biztonságosan iható lenne. A Földön az esővizek fogyasztásra alkalmatlanok az ajánlott szintet meghaladó mérgező vegyszerek jelenléte miatt, de háztartási célra felhasználhatjuk az esővizet.

“Nincs olyan hely a Földön, ahol az esővíz biztonságosan iható lenne az általunk használt adatok szerint” – mondta Ian Cousins, a Stockholmi Egyetem professzora, az Environmental Science and Technology folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

Munkacsoportja a 2010 óta összegyűjtött adatokat elemezte, és kimutatta, hogy “még az Antarktiszon vagy a Tibeti-fennsíkon is az esővízben lévő mérgező vegyi anyagok szintje meghaladja az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által javasolt szintet” – tette hozzá.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.