Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Românii nu se regăsesc pe steagul Harghitei din vina exclusivă a celor care-i reprezintă

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Vineri a avut loc ședința de Consiliu Județean de la Harghita unde s-a votat modul în care va arăta steagul județului. Despre faptul că noul steag nu are nicio legătură cu heraldica sau cu ce trebuie să reprezinte un drapel am mai vorbit și nu vom relua discuția ( clic aici pentru articol ).
După o lungă perioadă de timp în care reprezentanții românilor din Harghita au ratat toate ocaziile în care își puteau spune punctul de vedere, inclusiv dezbaterea pe tema steagului la care s-au prezentat lamentabil ( clic aici pentru articol ), s-au trezit pe ultima sută de metri că ar dori să fie reprezentați printr-o frunză de stejar. Prezentarea motivației a fost una de o incompetență monumentală la care maghiarii din Consiliul Județean au stat calmi, au ascultat și au votat în unanimitate ca și cum consilierul român nici nu ar fi spus ceva.
Poate fiecare pe domeniile lor de activitate, reprezentanții românilor din Harghita sunt oameni de valoare și integri, dar strict pe tema demersului pentru steagul județului au fost extraordinar de incompetenți și neinteresați real de problemă.
Maghiarii și-au văzut liniștiți interesul lor, au respectat cu strictețe toate etapele legale prin care trebuiau să treacă până la votarea steagului, au ținut ușa deschisă pentru orice român care vroia să spună ceva și au acceptat orice punct de vedere. Nu e vina maghiarilor că românii au fost absenți nemotivat la procesul stabilirii steagului județului.
Rămâne acum de văzut cum va trece steagul votat de Comisia de Heraldică, dar strict ca subiect de dezbatere nu am sesizat nici măcar un minut ca românii să fie interesați real și competent de a fi reprezentați grafic pe acest steag și nu am sesizat absolut nicio piedică de netrecut pusă de maghiari românilor.

Iosub Robert
6 comentarii la “Românii nu se regăsesc pe steagul Harghitei din vina exclusivă a celor care-i reprezintă

 1. Mm

  Sa fi interesat legat de ce ?Astia fiind majoritari nu doreau altceva decat sa voteze steagul secuiesc, aia cu “dezbaterea” si “propunerile” a fost praf in ochi.Circ ieftin.Macar sa fie lasat asa, sa i se spuna de acum incolo steagul judetului Harghita si punct, oricum nu poate fi votat de alt judet si gata.

  Válasz
 2. marghitas

  De cand orasele su stegul lor ? Cunosc doar stegul Romaniei..Cred ca trebuie sa-i invitam sa sii mai la se corda nos…sunt estremisti unguri parerea mea ….Or ce oras trebuie sa aiba culorile Romaniei air stemma si O pot creea ei

  Válasz
  1. Hans Hedrich

   daca cunoasteti doar steagul romaniei este probelma dvs., nu a celor care cunosc si alte zeci, sute sau mii de steaguri si care se folosesc de dreptul lor legitim de a se reprezenta cu una semenea simbol identitar…

   Válasz
 3. menasagh

  Ha egy megye zászló meg kell jelenítse a megyében élő minden nemzetiséget, akkor egy országzászlóra amely országban egyidejűleg több őshonos etnikum él miért nem érvényes ugyanez ?

  Válasz
  1. Hans Hedrich

   traducere (sumar): “daca drapelul unui judet trebuie sa reprezinte toate etniile ce locuiesc acolo, atunci de ce nu se aplica acest lucru si la drapelul tarii (adica a romaniei), in care locuiesc atatea alte etnii autohtone?”

   Válasz
 4. Hans Hedrich

  haideti sa iesim in sfarsit, in discutiile privind relatiile dintre etniile din ardeal din (anti)logica asta de copii de gradinita!

  semnele heraldice, drapele samd. NU trebuie sa contina, si de regula NU contin elemente etnice, ele fiind de regula simboluri datand din perioada prenationala. de aceea, prezenta sau absenta etniei romane de pe simbolurile harghitei (un judet hibird, inventat de securistii lui ceausescu, ca de altfel si hiobridul judet mures), NU constituie o problema in sine, asa cum NU constituie o problema prezenta sau nu a altor grupuri etnice de pe drapelele sau insemnele heraldice din alte judete.

  concret: se gasesc etnicii maghiari pe “steagul clujului”, salajului, bihorului, ba chiar a bacaului? in mod cert, NU, dar nu asa se pune problema! de unde rezulta ca cei care pun problema in termeni etnici (prezenta/absenta romanilor pe drapelele din HR sau a mun. sfintu gheorghe) , aceia nu au ideea despre heraldica si sensul unor asemenea simboluri, ci considera, profund gresit, ca romanilor li se cuvine sa fie reprezentati ca etnie pe orice steag/stema din romania/ardeal (chiar daca nu-i deranjeaza deloc absenta altor etnii de pe insemnele unor orase/judete din ardeal).

  toata tevatura in jurul simbolurilor folosite de secui este o inventie a ariergardei nationalsecuriste, care incearca sa-si prezerve privilegiile din perioada ceausista. iar impostorii marca dan tanasa, bogdan diaconu etc. pot fi priviti ca mostenitori ai ceausismului, inventatori de probleme false, in scopul fabricarii de ura interetnica, pretext pentru mentinerea structurilor nationalsecuriste in secuime (jandarmerie, politisti de import, SRI-sti). e vba de jobul a mii si mii de functionari de tip coloniali, dotati cu sporuri artificiale si privilegii.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.