Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Oroszország elkezdett magyarul beszélni Romániában

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta, amely Oroszország és a világ többi része közötti egyfajta konfliktussá vált, a romániai magyar oroszbarát propaganda egyre aktívabbá vált.

Régóta nem titok, hogy Magyarország Orbánja szimpatizánsa és munkatársa az orosz Putyinnak. Az sem titok már, hogy Orbán az Oroszország elleni szankciókba való be nem avatkozás, az Oroszországgal szembeni embargó mellőzése mellett kampányol, és egyre nyilvánvalóbb, hogy Magyarország Oroszország egyfajta szövetségesévé válik.

Egyelőre nem látunk egyértelmű veszélyt Magyarország részéről Romániára nézve. Ha a magyarországi magyarok olyan politikusokat választottak, akik oroszbarátok, akkor az ő dolguk és az ő döntésük, hogy mit csinálnak az országukban. A probléma akkor merül fel, ha Magyarország nem korlátozódik arra, hogy csak Magyarország területén találkozzon az oroszokkal, hanem Romániába is propagandával érkezik. Persze a budapesti propaganda nem igazán számít abszolút újdonságnak, mert Magyarországnak egy egész propagandaapparátusa van Romániában, még kormányzati szintű képviselőkkel is, az RMDSZ-en keresztül.

Ami igazán rémisztő, az az, hogy megváltozott Magyarország romániai propagandájának módja. Magyarország egészen mostanáig egy bizonyos stílusban propagandát csinált. A választási időszakban a romániai magyarságnak juttatott különféle adományokra és juttatásokra összpontosítottak, és a kényes témákat túlnyomórészt a romániai magyarul beszélők körzetében közvetítették, elkerülve azok terjesztését a román lakosság többi része felé. A propaganda megvalósításának módja is a távoli célpontokra összpontosult, amelyeket kis lépések technikájával értek el, és a botrányok minden témáját villámgyorsan elterjesztették, hogy azonnali és nehezen leküzdhető hatásokat hozzanak létre. Ez volt és nagyrészt így jellemezhető az a stílus, ahogyan a magyar propagandát Magyarországról koordinálva magyarok végzik.

Az ukrajnai konfliktus kitörése után gyökeresen megváltoztak a romániai magyar propaganda működési mechanizmusai, Moszkvából vették át a propaganda mintáját, mintha Magyarország hirtelen propagandaprogramot és propagandatanácsadókat kapott volna az oroszoktól. Mintha Budapestről hirtelen Moszkvába költözött volna a magyar propaganda parancsnoki központja. Megkezdődött az EU értékei ellen szórt propaganda, elkezdődött az Oroszországgal való gazdasági együttműködés szükségességének és az Oroszországból az EU-ba irányuló import szükségességének magyarázata, valamint a más országok által Ukrajnának nyújtott katonai segélyek ellenzése. A fő elem, ami megváltozott Magyarország romániai propagandájában, az üzenet üteme. Ha korábban nem volt világos a végső cél, és ez kis lépésekben történt, akkor most pontosan az orosz propaganda stílusában jön, közvetlenül az üzenettel, és ugyanazt az üzenetet ismételgeti, amíg túlzottan népszerűvé nem válik.

Nem valószínű, hogy azok, akik külföldön kezelték a magyar propagandát, hirtelen felhagytak az évtizedes munkával kialakított propagandastílusukkal, és átképződtek a szovjet típusú propagandára. A külföldi magyar propagandát nagy valószínűséggel Moszkvából kezdték befolyásolni, sőt felügyelni, koordinálni.

Sok más elem is elvezetett erre a következtetésre, de az biztos, hogy a romániai magyar propaganda stílusában és technikáiban azonossá vált a romániai vagy más országokbeli orosz propagandával. Ha Magyarországról ebbe az irányba mentek a dolgok, az azt jelenti, hogy a jövő egyáltalán nem néz ki jól. Egy romániai magyar nyelvű orosz propagandára mindenkinek figyelnie kellene. Már nem a magyarországi vagy romániai magyar politikusok választási érdekeit követő propagandáról beszélünk, hanem olyan propagandáról, amely mögött orosz katonai és geostratégiai érdekek állnak.

Iosub Robert
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.