Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az első részvételi költségvetés szavazási szakasza véget ért. Miről döntöttek Hargita megye polgárai?

 

A Hargita Megye Tanácsa által idén áprilisban először indított részvételi költségvetés-tervezési programon belül 40 projektet nyújtottak be. A projektek elsősorban a helyi közösségeket célozzák meg, de hatással vannak a megye fejlődésére is.

A Hargita Megye Tanácsa által kijelölt bizottság elemezte a projektek megvalósíthatóságát, így ezt követően 22 projektet hagytak jóvá és bocsátottak szavazásra. A szavazás szeptember 11-én ért véget.

Összesen 17 589 szavazat érkezett, ami azt mutatja, hogy a polgárokat érdekli a körülöttük zajló események, és aktívan szeretnének hozzájárulni a közösség javához.

Az is kiderült, hogy azok az ötletek nyerhetnek nagy eséllyel, amelyeket egy mozgósítani tudó közösség támogat.

A nagyszámú szavazat feldolgozása és ellenőrzése a Hargita Megye Tanácsának informatikusai által jelentős időt igényelt, a korrekt és valós szavazás érdekében az IT Plus Cluster szakembereit is bevonták.

A 8726 érvényesített szavazat alapján alapos ellenőrzést követően 11 projekt került a finanszírozási versenybe.

A projektek rangsora ITT található.

A részvételi költségvetés szabályai szerint a legtöbb szavazatot kapott javaslatokat a 2022 – 2026 közötti időszakban valósítja meg Hargita Megye Tanácsa, amennyiben azok beleférnek a meghirdetett pénzügyi csomagba (1 millió lej).

A következő lépés, hogy a legtöbb szavazatot kapott ötlet felkerüljön Hargita Megye Tanácsának beruházási listájára. Az első szakaszban megvalósíthatósági tanulmányt (DALI) készítenek, amely pontos képet ad a beruházáshoz szükséges munkákról és költségekről. Ez egy terv alapján megállapított reális összeg, aminek szerepelnie kell Hargita megye költségvetésében és az éves beruházási listán. Ettől az értéktől függően a következő, szavazatok alapján rangsorolt ​​beruházás kivitelezéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány finanszírozását tartalmazza a költségvetés. Ez a folyamat addig tart, amíg a program által megállapított keretösszeg ki nem merül.

Ez egy szükséges folyamat, mivel az ajánlat/ötlet szintjén bemutatott összegek csak becslések.

A részvételen alapuló költségvetési folyamat első tapasztalatai után sok tanulság vonható le, de a csapat bízik abban, hogy az évek múlásával ez a folyamat megszilárdul, és meghozza a várt eredményt, azaz a megye lakosainak az életminőség javítását.

Hargita Megye Tanácsa köszönetet mond mindazoknak, akik részt vettek a részvételi költségvetés folyamatában, és szavazatukkal hozzájárultak 1 millió lej elköltésének eldöntéséhez!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.