Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Újra lehet vadászni siketfajdra. A legmagasabb kilövési kvótája Hargita megyének van

 

10 év tilalom után szabad utat kapott a siketfajd vadászat. A Hivatalos Közlönyben hétfőn megjelent miniszteri rendelettel döntöttek arról, hogy 2022 szeptembere és novembere között 239 példányra vadászhatnak Romániában. A legmagasabb kilövési kvótát Hargita megyének állapították meg, közli a Digi24.

Ez utóbbi megyében 38 fajdkakast lőhetnek ki.

A madártani vagy környezetvédelmi egyesületek határozottan ellenzik a fajdvadászatot.

A Hivatalos Közlönyben hétfőn jelent meg a miniszteri rendelet a siketfajd faj (Tetrao urogallus) kilövési kvótáinak jóváhagyásáról 2022. szeptember-november 30-i időszakra.

Gyakorlatilag 10 éves tilalom után megnyílt a vadászati idény siketfajdra.

Emanuel Ștefan Baltag, a Román Madártani Egyesület elnöke kijelenti, hogy ellenzi e madárfaj vadászatát, és arra hivatkozik, hogy nem történt meg a siketfajd állományának felmérése.

Az Agent Green Egyesület, Románia egyik legismertebb környezetvédelmi civil szervezete, drasztikusan bírálja a nyírfajd vadászatának újraindítását.

„A nyírfajdvadászat témája egy olyan téma volt, amelyet sok évvel ezelőtt elzártak és lezártak. De itt van az, hogy a győzelem soha nem végleges, amíg kipihent politikusok vannak hatalmon, és elszakadnak elődeik munkájától” – áll a szövetség által aláírt közleményben.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.