,,Să ne cunoaștem tradițiile, împărtășind învățăm să fim mai buni”

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 21-24.12.2018, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, a desfășurat cea de-a 3-a ediție a tabereri tematice ,,Să ne cunoaștem tradițiile, împărtășind învățăm să fim mai buni”, adresată copiilor din centrele de plasament de pe raza județului Harghita.

Scopul, ca și în anii anteriori a fost acela de a stimula creativitatea și  expresivitatea în lucrări care să evidențieze tradiția populara; dobândirea unor sentimente de dragoste şi respect pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc dar și cel maghiar. Așadar, în cadrul acestui proiect, beneficiari au fost un număr de 16 copii, având vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, cu toții făcând parte din programul de Protecție Socială a Copilului, de pe raza județului Harghita. Proiectul s-a desfășurat sub forma unei tabere, fiind coordonat și direct supravegheat de către Chițu Adela Margareta, psiholog în cadrul DGASPC Harghita.

Dar să vedem cum s-au petrecut lucrurile la fața locului. Copiii au fost găzduiți la Centrul Multifuncțional Șumuleu, aparținând DGASPC Harghita. La data de 21.12.2018, începând cu orele 10:00, copiii au început să sosească și au fost întâmpinați de ”Tanti”, cum îi spun ei d-nei psiholog Chițu Adela Margareta.

 ”A fost o avalanșă de îmbrățișări și emoții”, după cum chiar d-na psiholog declară. Toți copiii s-au bucurat de revederea cu ”Tanti”. În jurul orelor 11:00, prima surpriză a și apărut. Un concert de colinde dedicat de către grupul de colindători din cadrul ISU Harghita, i-a impresionat pe micii spectatori. ”Dacă tot suntem în prag de Sărbători, Moșul v-a căutat și pe la noi și v-a trimis câte ceva”, le-a spus d-na Căpitan Alina-Maria Ciubotariu, oferindu-le cadouri tuturor, din partea ISU ”Oltul” Harghita. Nici copiii nu s-au lăsat mai prejos și pe loc, s-au organizat și au început să-i colinde pe colindători, impresionându-i pe aceștia din urmă până la lacrimi. ”Ați primit și voi un cadou, pentru că și voi sunteți copii”, le-au transmis în cor micii colindători.

După amiază, a urmat o plimbare și o excursie la ”Muzeul Secuiesc al Ciucului”, unde copiii au făcut cunoștință cu tradițiile și datinile specific secuiești. Au vizitat un vechi atelier de tâmplărie, au văzut un război de țesut și au făcut poze în camera armelor. Au urmărit cu interes programele prezentate la muzeu, iar unul dintre copii, a afirmat: ”Am fost și eu la o stână în zona Bilbor. Tot așa se face brânza și pe la noi!”.

Și totuși, ce diferențe observi tu?” l-a întrebat d-na psiholog.

Păi ciobanul avea alte haine, nu purta mustață și vorbea românește”, a răspuns acesta zâmbind. Admirăm capacitatea de sinteză și continuăm programul cu o plimbare pietonală prin centrulorașului (Miercurea Ciuc). Cina o servim la un restaurant din oraș, unde, înainte de masă, cu toții am mers să ne spălăm pe mâini, am spus o rugăciune în limba română și o alta în limba maghiară. ”Așa facem noi aici în tabere”, a spus unul dintre copii, argumentând în continuare ”spunem rugăciunea și în românește și în ungurește și așa ne putem ruga cu toții”, fiecare după propria-i credință și fiecare după propria-i limbă, completând noi.

Ziua a 2-a de tabără (22.12.2018) a început ”în forță” la orele 8:00. Cu o zi înainte, copiii au vrut ca în loc de gimnastica de înviorare să facă din nou cursuri de karate, la fel ca în tabăra precedentă. ”Nu știu dacă ne-a surprins mai tare faptul că vroiau din nou antrenamentele greoaie de karate ori faptul că și-au amintit cu toții Principiile de bază ale Karate-ului Tradițional: perseverență, sinceritate, caracter, respect și non-violență. Asta nu era în programul taberei, dar am fost mai mult decât bucuroși să facem lucrurile să se întâmple.”- a afirmat avocat Burjan Bogdan (membru al CS Cosmi-Kensei Miercurea Ciuc), voluntarul care s-a ocupat de aceste antrenamente teoretice și practice.

După micul dejun, au urmat video-proiecții și discuții libere despre datini, obiceiuri și meșteșuguri. Partea de comunicare activă, ca și până acum s-a desfășurat bilingv (românește și ungurește), pentru ca fiecare dintre participanți să poată fi implicat cât mai ușor și cât mai dinamic în atelierul de lucru, pe partea de comunicare. Activitatea de bază a fost coordonată de d-na psiholog Chițu Adela Margareta, iar traducerile au fost efectuate de d-na educator din cadrul DGASPC Harghita, Gyongyi Silivas, care și de această dată, a participat ca voluntar în această tabără. ”Am făcut schimburi de ture cu colegii, am trasat acasă sarcinile gospodărești, ca să pot fi prezentă aici. Dacă noi nu ne implicăm și nu ajutăm cum putem, atunci nu avem ce pretenții să emitem de la societate ori alte entități”, a declarat dânsa, motivându-și astfel participarea la această tabără.

Partea a 2-a a zilei s-a concretizat cu activități de lucru manual. Copiii au confecționat manual felicitări de Crăciun (peste 50 la număr), au învățat tainele quilling-ului alărturi de ”Tanti”, Bogdan le-a arătat ce înseamnă arta pirogravurii, astfel că după cină, în micuța tabără de la Șumuleu, exisau suficiente decorațiuni pentru pomul de Crăciun. Hotărâți și determinați ca de obicei, în câteva minute, copiii au și împodobit bradul de Crăciun.

Ne-au pus în dificultate pe toți. Aveam copiii, aveam colindele, aveam bradul deja împodobit, aveam cadourile și era abia seara de 22 decembrie.”- declară Păncescu Daniel Costel, voluntar din cadrul ISU Harghita. Dar cum copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Crăciun, întelegând perfect acest sentiment, ”Dany”, cum îi spun copiii, n-a mai stat pe gânduri. Și-a luat ”costumul de Moș” și pe  cei doi elfi ai săi (de data aceasta Burjan Bogdan și Iuliu Moldovan) și s-au pus pe împărțit daruri copiilor, la bradul decorat și împodobit tocmai de către ei. O parte dintre daruri au venit din partea organizatorilor, altă parte a venit din partea unei surse ce dorește să își păstreze anonimatul, iar cealaltă parte dintre daruri a venit din partea grupului ”Șezătoarea Miercurea Ciuc”. Grupul a fost reprezentant la eveniment de către Țifrea Sandra (lucrător la Centrul Antidrog Harghita), precum și de doi voluntari, respectiv Camelia Matias și Ioana Bravarenco (grefier la Judecătoria Miercurea Ciuc).

Eh! Și dacă Moșul a venit mai devreme, în ziua a 3-a de tabără (23.12.2018), copiii deja răsplătiți, au oferit un spectacol de zile mari. Sub îndrumarea lui Szabó László (maestru dansator) și Szabó Júlia (dansator) membrii ai Ansamblului Național Secuiesc, în doar câteva ore, toți copiii au învățat tehnicile de bază ale dansului popular secuiesc, pe care cu bucurie și mare entuziasm le-au prezentat invitaților de la serbarea-spectacol. Fiind vorba despre o tabără cu tradiții mixte, între invitați, s-au aflat și membrii Grupului de copii „Doruleţul” (Platoneşti, jud. Harghita), care la rândul lor i-au încântat pe privitori cu numărul lor de dansuri populare românești de această dată, fiind coordonați de d-na Pop Maria. Transportul acestora, fiind vorba despre o distanță de cca 200 km dus-întors, a fost asigurat de către Instituția Prefectului Județului Harghita, prin Prefect Jean – Adrian Andrei. Negreșit, fiind vorba despre perioada Sărbătorilor de Iarnă, nu puteau lipsi nici colindele. Astfel, grupul muzical ”Chitara de Ciuc”, sub coordonarea d-nei Bolog Adriana, într-o manieră cu totul aparte, a interpretat o serie de colinde, încântând urechile și urechiușele tuturor.

O prezență aparte și un număr unic în acest spectacol, l-a constituit momentul artistic al tinerei Jennifer Mohebbi, care a impresionat pe toată lumea prezentă cu 3 solo-uri de chitară clasică, astfel cum rar ne este dat să auzim. Copiii noștri nu s-au lăsat nici ei mai prejos, și după ce au făcut o scurtă prezentare a portului popular românesc, alături de voluntarul Iuliu Moldovan (bucătar de profesie), au dat o interpretare proprie cătorva colinde tradiționale, acompaniați de chitara ”magică” a lui Iuliu.  Cum una dintre temele de comunicare din cadrul taberei a fost ”vechi și nou”, spectacolul s-a încheiat într-o manieră cu totul și cu totul aparte. Doi dintre copii au făcut o improvizație de zile mari. Mădălin (Centrul de Plasament Bilbor) și Szilard (Centrul de Plasament de Tip Familial Frumoasa), unul în straie populare românești, altul în straiei populare secuiești, au interpretat câteva melodii pe ritmuri de hip-hop, în limba maghiară. ”Au avut ”liber” la dulciuri în seara respectivă, astfel că la 23:00 erau plini de energie, dar programul e program”, a conchis zâmbind, coordonatorul de proiect, d-na psiholog Chițu Adela Margareta.

Ziua cu nr.4 ”Tragem concluziile și ne luăm rămas bun”.

Din păcate a venit și momentul despărțirii. Am ales ca pentru final, concluziile să le tragă fiecare participant și cititor în parte, sens în care, vom enunța mai jos, câteva dintre gândurile de final ale celor direct implicați în acest proiect:

    ”Mie mi-a plăcut totul și în această tabără”- Mădălin

Mie nu mi-a plăcut că se termină” – Szili

Am prieteni adevărați aici” – Edit

Eu abia aștept următoarea tabără”- Hajni

Este cea mai tare tabără! Mi-a plăcut totul!Absolut totul!” – Sebi

Am participat la astfel de tabere, când eram și eu în centrul de plasament. A fost o plăcere deosebită, ca de această dată, odată ce am părăsit sistemul, să pot să particip în calitate de voluntar și să împărtășesc celorlalți despre experiența și experiențele acumulate” – Iuliu Moldovan, voluntar

Nu voi da nume întrucât, copleșită de emoții, cu siguranță voi omite pe cineva, însă pe această cale doresc să mulțumesc tuturor persoanelor implicate în acest proiect; fie direct fie indirect. Taberele evoulează, din toate punctele de vedere, de la an la an, iar copiii sunt din ce în ce mai implicați. Iată că acum, au început să lucreze la propriile lor proiecte, indiferent de vârstă, de sex, de naționalitate, ori de etnie. Au învățat să se exprime liber, sincer și frumos, totul într-o manieră unitară și constructivă. Personal și poate că sunt influențată de emoțiile finalului, însă aș organiza non stop astfel de tabere cu asemenea rezultate. Poate că pentru mine, aceasta a fost Magia Crăciunului”- Chițu Adela Margareta, coordonator proiect.

Personal, plec bogat din această tabără. Am acumulat experiență, emoții și multe amintiri frumoase, de neînlocuit. Dacă vreunul dintre copii ar fi fost absent, această tabără nu ar mai fi fost la fel. De acest Crăciun, am primit unul dintre cele mai frumoase daruri: o îmbrățișare caldă, sinceră și frumoasă, din suflet de copil. Îți mai amintești ce inseamnă asta?” – a încheiat retoric Burjan Bogdan, voluntar.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy