Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szabadidejében is készségesen segített egy közúti baleset sérültjén a mentős tűzoltó

 

Embertársaik biztonsága a sürgősségi szférában dolgozók számára mindig prioritás, még szabadidejükben is. Ezt bizonyította be újra csütörtök reggel, január 19-én egy tűzoltó.

„Ma délelőtt Csíkszeredában a Hunyadi János utcában történt közúti balesetnél avatkozott be a csíkszeredai tűzoltók elsősegélynyújtó csapata. A balesetnek egy sérültje volt, eszméleténél volt, akin kollégáink segítettek és láttak el, később a csíkszeredai kórház sürgősségi betegellátó osztályára szállították.

A balesetnél beavatkozott egy mentős tűzoltó, Florin Amihăiesei főtörzsőrmester, aki éppen úton volt munkahelye felé és tanúja volt az eseménynek”, közölte a Hargita megyei rendőrség.

Florin Amihăiesei főtörzsőrmester 2007-től tevékenykedik a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségénél, a Hargita megyei SMURD létesítése óta pedig, 2010-től mentős tiszt.

Az ISU Hargita tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a SMURD mentősök 8 rendkívüli helyzet kezelésében avatkoztak be, 8 nehéz helyzetben lévő személy részesült elsősegélyben.

A tűzoltók javaslatai a közúti baleset helyszínére érkezőknek:

 

NE ESSEN PÁNIKBA!

– Hívja a 112-t. A lehető legpontosabban adja meg a helyszínt.

– Kapcsolja be a vészvillogót, hogy jelezze a balesetet a közlekedés többi résztvevőjének.

– Nézze meg, vannak-e a roncsba beszorult személyek, akik nem tudnak kijutni. Ezt továbbítsa a 112-es segélyhívó számon.

– Adjon tájékoztatást az érintettek számáról.

– Szükség esetén használja a mellékelt tűzoltó készüléket – a balesetet követően üzemanyag szivároghat, vagy akár nyílt láng is előfordulhat, tűzveszély állhat fenn.

– Készítse elő a helyszínt az orvosi személyzet érkezésére – kérje meg a leállított autók vezetőit, hogy hagyjanak szabad sávot a mentőszolgálatok számára.

TILOS!

– Egy vagy több személy halálát vagy testi épségének vagy egészségének sérülését okozó közlekedési balesetben érintett jármű helyzetének megváltoztatása.

– Az áldozatok elszállítása a helyszínről azzal a céllal, hogy a lehető leggyorsabban elérjék a kórházi osztályt anélkül, hogy megvárnák az orvosi személyzet megérkezését.

– A baleset helyszínét a rendőrök kiérkezéséig elhagyni

Hogyan nyújtunk elsősegélyt

– Mielőtt kiszállna az autóból, vegye figyelembe a lehetséges kockázatokat: tűz, nyílt forgalom, csúszós terep, a sérült autó instabilitása vagy veszélyes anyagok jelenléte (teherkocsiknál ​​speciális jelölések vannak).

– Ha nem tudja, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, korlátozza magát az áldozatok megnyugtatására, mondja el nekik, hogy értesítette a mentőket, és ne tegyen olyan hirtelen mozdulatokat, amelyek súlyosbíthatják egészségi állapotukat.

– Csak közvetlen tűzveszély esetén távolítsuk el a sérülteket, a gerincet mindig egyenes vonalban tartsuk (fej-nyak-törzs), hogy elkerüljük a sérülések súlyosbodását.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.