Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Románia segítő csapatokat küld a földrengés által sújtott Törökország felhívására. Több ezerre tehető az áldozatok száma

 

Románia eleget tesz Törökország nemzetközi segítségkérő felhívásának, tekintettel a tegnap esti Richter skálán hetesnél nagyobb erősségű földrengések okozta rendkívüli helyzetre.

Tegnap este 7,8-as erősségű földrengés volt, amely súlyosan érintette Törökországot és Szíriát. Ezt órákkal később egy 7,5 fokos földrengés követte.

Több mint 16500 ember meghalt és 8000-nél több a sebesült Törökországban. Yunus Sezer, a Katasztrófa- és Vészhelyzet-kezelési Hatóság (AFAD) vezetője elmondta, hogy az AGERPRES szerint összesen 105 utórengés volt, és több mint 2800 épület dőlt össze az első földrengés után.

A földrengések Szíriát is súlyosan érintették. Az ideiglenes mérleg szerint több mint 800 halott és több mint 2000 sebesült van Szíriában.

Románia támogatásként komplex csapatot küld Törökországba, amely a következőkből áll:

  • RO-USAR speciális kereső-mentő modul 2 kutyával és kapcsolódó felszerelésekkel;
  • kereső-mentő csapat 2 ilyen helyzetekre kiképzett kutyával a Haszonkutyák Egyesületétől;
  • az UPU-SMURD Bukarest (Floreasca) orvosai és asszisztensei;
  • összekötő tisztek a DSU- tól

A támogató csapat összesen 58 tagból áll.

A Nemzetvédelmi Minisztérium támogatásával ma, 2023.02.06-án a román légierő két repülőgépe indul Bukarestből, hogy nemzetközi támogató missziót teljesítsen Törökországban.

Ezzel egy időben a korábban említett repülőgépek egyikével visszatér Romániába az a kilenc diákból és egy koordináló tanárból álló, Törökországban tartózkodó román állampolgárok csoportja, akik konzuli segítséget és támogatást kértek a hazatéréshez.

A román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek Románia Törökországi Nagykövetségének alábbi telefonszámain (Ankarában +90.312.447.7945 és +90.312.447.7940, a hívásokat a Külhoni Román Állampolgárok Kapcsolattartási és Támogatási Központjába (CCSCRS) továbbítják és a hívásközpont munkatársai állandó jelleggel átveszik.

Ugyanakkor a román állampolgárok rendelkezésére áll az ankarai konzuli osztály segélyhívó száma: +90.532.318.1726.

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a földrengés sújtotta területeken tartózkodó román állampolgárok a helyszínen tájékozódjanak hivatalos forrásokból a helyzet alakulásáról, és kövessék a török ​​hatóságok utasításait.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.