Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nagyhét

 

Az ortodox keresztények a mai naptól kezdve beléptek a nagyböjt utolsó hetébe, amelyet nagyhétnek hívnak.

A nagyhét célja a keresztények felkészítése a feltámadás ünnepére.

Nagyhétfőn felidézésre kerül az ószövetségi József története, akiben az atyák Krisztus előképét ismerték fel, ártatlansága, feddhetetlen élete és igazságtalan szenvedései miatt, valamint a kiszáradt fügefa története, amelyet az Úr átkoz el.

Nagykedden a tíz szűz példázata kerül előtérbe, amely példa minden keresztény felkészülését sürgeti Krisztus megfelelő befogadására. A tíz szűz példázata a szüntelen éberségre buzdít: “Ezért legyetek készen, mert egy olyan órában, amikor nem gondoljátok, eljön az Emberfia”.

Nagyszerdán Júdás története elevenedik föl, aki eladta Jézust, nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeznek.

Ezen a héten nagytakarítást tartanak. A pirostojások festése csütörtökön történik, nagyszombaton sütik meg a pászkát és a kalácsot, amit a feltámadás éjszakáján a templomba visznek megszentelni. Nagypénteken már nem tartanak szentmisét, böjtölnek, és senki nem dolgozik semmit, még a harangok sem szólalnak meg. A péntek esti úrvacsora Krisztus gyászolásának utolsó állomása, aki a sírban van.

Húsvét napjain a mennybemenetelig a hívek a „Krisztus feltámadt!” üdvözléssel köszöntik egymást, amire azt válaszolják „Valóban feltámadt!”
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük