Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita megyei Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat házkutatást tartott több megyében, gyógyszer-, kokain- és kannabisz-kereskedelem ügyben

 

A DIICOT- Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság Hargita Megyei Területi ügyészei több személy ellen folytatnak nyomozást kockázati és magas kockázati drogokkal folytatott jogtalan kereskedelem és birtoklás miatt.

A vizsgálatokat követően megállapították, hogy a gyanúsítottak illegálisan vásároltak bukaresti gyógyszertárból kábítószereket vagy pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszereket, amelyekhez törvényesen külön orvosi recept szükséges.

2019-2020 közötti időszakban a gyanúsítottak több mint 200 romániai személynek adták el az említett gyógyszereket, a jogszabályi rendelkezések által megállapított maximális kiskereskedelmi áraknál lényegesen magasabb árakon.

Kiderült, hogy a bűnözői csoport gyanúsított vezetője egy nő, aki családtagjain keresztül valósította meg ezt a tevékenységet, két fia és két menye által.

Működési módként megállapítást nyert, hogy a gyanúsítottaknak több oldala volt a közösségi hálózaton, amelyek mindegyikén szerepelt egy gyógyszer neve, a megtalálás megkönnyítése érdekében.

A gyanúsítottak által értékesített gyógyszerek között nagy kockázatú gyógyszereket azonosítottak, nevezetesen a Codeine-t, egy olyan gyógyszert, amely hallucinogén érzéseket okozhat, ugyanakkor számos negatív hatást gyakorol a szervezetre.

Ugyancsak a működési módhoz tartozik a gyógyszerek kiszállítása egy bukaresti székhellyel rendelkező társaságon keresztül, amely cég szállítási szerződéssel rendelkezik egy futárcéggel, amely gyógyszereket szállít a romániai címzetteknek.

A teljes bűncselekmény bizonyítása érdekében 2020.10.23-án a DIICOT – Hargita Területi Hivatal ügyészei a Marosvásárhelyi Szervezett Bűnözés Elleni Brigád- SCCO igazságügyi rendőrtisztjeivel együtt 23 házkutatást hajtottak végre Bukarestben, Maros, Vrancea, Argeș, Călărași, Szeben, Neamț, Prahova, Buzău, Kolozs, Konstanca, Bihar, Bákó, Giurgiu megyékben. A házkutatások alkalmával különböző mennyiségű kábítószert, ill. pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszereket találtak, továbbá több borítékot olyan anyagokkal, amelyekkel kapcsolatban fennáll a gyanú, hogy magas kockázatú drogok (kokain), kannabiszt rügyek formájában és 8 növényből álló beltéri kannabisz- kultúrát.

Ugyanakkor lefoglaltak 5780 lejt, amelyről gyanítják, hogy a kábítószer tartalmú gyógyszerek értékesítéséből származik, valamint az ügy szempontjából fontos dokumentumokat.

Az egyik házkutatást egy bukaresti gyógyszertárnál hajtották végre, ennek mindhárom munkapontjáról elszállítottak a gyógyszerek nyilvántartására vonatkozó dokumentumokat és számítógépes adatokat, annak megállapítása érdekében, hogy miként vonták ki ezeket a törvényes forgalomból.

Az akciót Maros, Vrancea, Argeș, Călărași, Szeben, Neamț, Prahova, Buzău, Kolozs, Konstanca, Bihar, Bákó, Giurgiu megyék és Bukarest szervezett bűnözés elleni osztályai rendőreinek támogatásával hajtották végre.

A szakosodott támogatást a Speciális Műveleti Osztály biztosította. Az akciót a Csendőrség Különleges Intervenciós Brigádjának támogatásával hajtották végre.

Hozzáfűzzük, hogy a büntetőeljárás során a gyanúsítottak és a vádlottak a büntetőeljárási törvénykönyv által biztosított eljárási jogokban és garanciákban, valamint az ártatlanság vélelmében részesülnek.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.