Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az iskolák és óvodák fizikai jelenléttel működnek ott, ahol a fertőzési arány 3 ezrelék alatt van, függetlenül a tanügyi alkalmazottak oltottsági arányától

 

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter november 18-án, csütörtökön sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 3 ezrelék alatti COVID-fertőzöttségi rátával rendelkező településeken az iskolák fizikai jelenléttel, az intézmény dolgozóinak 60%-os átoltottsági feltétele nélkül működhetnek.

Az oktatási miniszter szerint készül az Országos Vészhelyzeti Bizottságának határozata, amellyel felhatalmazzák az Egészségügyi és Oktatási Minisztériumot egy közös rendelet kiadására abban az értelemben, hogy az óvodákban és iskolákban fizikai jelenléttel történjen az oktatás olyan településeken, ahol a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt van, függetlenül az oktató személyzet oltási arányától.

Az intézkedés 18 megyéből 1724 romániai települést érint, ahol 3 ezrelék alatti a fertőzöttség. A miniszter rámutatott, hogy a 3 ezrelék alatti fertőzöttségi ráta kritériuma szerint hétfőtől ezeken a településeken minden óvodába járó gyermek és tanuló fizikailag jelen lehet az oktatási tevékenységeken, az iskolai személyzet oltási arányára való hivatkozás nélkül.

A jövő hét elején az iskolákba érkező nyáltesztekkel kapcsolatban, ha a nyálpróba pozitív és PCR tesztet is végeznek és az negatív, akkor a diák hozza a negatív tesztet és folytathatja a tanulást. Ha pozitív, akkor 14 napig otthon marad. Az iskola döntése alapján a teszteket otthon a szülők, vagy az iskolában is el lehet végezni. Ahol az iskolai tesztelésre van igény, ott szülői hozzájárulás is szükséges, a nyomtatványt az Egészségügyi Minisztérium dolgozza ki. Lehetséges, hogy pénteken minden tanulónak 2 tesztet biztosítanak a következő hétre.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1745016045690788
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.