Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A gyergyóditrói román közösség megszűnésének rövid története

Fotó: peterlengyel – WordPress.com

 

 

 

1936-ban Gyergyóditróban erős román közösség létezett. Volt egy görög-katolikus templom és egy ortodox kápolna. A horthysta magyar seregek érkezésével egyidőben, 1940-ben, a görög-katolikus templomot feldúlták, a papot elkergették a faluból, az ortodox kápolnát megszüntették. 1944-ben, azért, hogy az 1940 előtti hely identitására utaló jeleket teljesen eltüntessék a templomot lebontották és a földet felszántották.

Mi van a mai nap a gyergyóditrói román temető helyén? Megtudhatjuk Mihai Târnoveanu orvostól, aki ott járt és filmet készített.

Va mai aduceți aminte de Ditrău, Harghita?Nu vorbesc de brutari, ci despre cum a dispărut comunitatea românească din Ditrău…

Gepostet von Mihai Marin Târnoveanu am Sonntag, 16. August 2020

dolinex


5 comentarii la “A gyergyóditrói román közösség megszűnésének rövid története

  1. Páll Dezső

   Dl.Gherasim V. iti propun o ”cercetare” mai ampla , dand posibilitate de relatare maselor mai largi , despre acele vremuri, La ora actuala gasesti cel putin 10-20 de persoane care pot povesti pe viu. In plus, indicati va rog un document veritabil despre aceste ”barbarii’ , pentruca dl.Teslovan este un ”documenT” UNILATERAL” si prea tanar.

   Válasz
 1. Páll Dezső

  O alta problema imprecisa este ca Ditrau-l mult dinainta lui 1936 a fost o comuna viabila, si NU SAT Cum ………cunoasti mai bine evenimentele de acum 84 de ani, decat rangul actual al localitatii , Astept un comentariu cat mai corect.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük