Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A járvány megkövetelte kulturális stratégiát dolgoznak ki Hargita megye számára

A Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Tanács alárendelt intézményének felkérésére a Planificatio Kft. kidolgozta a megye kulturális stratégiáját a következő tíz évre.

Ezt a stratégiát vitatták meg március 9-én a Megyei Tanács Márványtermében.

Dr. Csák László, a Planificatio Kft. képviselője ismertette a dokumentum alapjául szolgáló főbb elveket, célkitűzéseket és pilléreket.

„A stratégia kidolgozása során figyelembe vették a regionális sajátosságokat, a lakosság véleményét és elvárásait, a társadalmi-politikai környezetet, konzultáltak a kulturális intézmények képviselőivel, és figyelembe vették a közigazgatási-területi egységek költségvetési lehetőségeit. Fennmaradtak a korábban kidolgozott stratégia jó gyakorlatai, amelyek mellett új irányokat is megfogalmaztak, ennek a stratégiának az a célja, hogy a jelenlegi körülményekhez igazodó kulturális infrastruktúrát hozzon létre, és amely tíz év alatt megvalósítható “- mondta dr. Csák László.

“Újdonságként a stratégia meghatározza a közösség kulturális indexet – a KKI-t, amely a térség állami és magánberuházásait, a fő turisztikai látványosságokat és a meglévő műemlékeket méri” – tette hozzá Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője

“A járvány okozta távolságtartás hatással volt a mindennapi életre és következésképpen a közösség kulturális életére is. Az új kulturális stratégia célja tehát a különböző kihívásokra való válaszadás. Tízéves stratégiát dolgozunk ki, amelynek középpontjában a gyermekek oktatása, a fiatalok képzése és a járvány által leginkább sújtott területek támogatása áll. A kultúrával kapcsolatos megnyilvánulások hiánya a különböző tevékenységi ágazatokat, például az idegenforgalmat érinti, ezért figyelembe kell vennünk az egymást erősítő hatásokban rejlő lehetőségeket”- mondta Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanács elnöke.

„Az új stratégia a megyei kulturális élet valamennyi szegmensének bevonásával készült el. A dokumentum meghatározza a közös célokat és az utat, amelyen haladunk a következő tíz év várható eredményeinek elérése érdekében. Ezen felül a célok elérése érdekében hozzá kell adni a kulturális intézmények eszközeit “- említette Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Hargita megye kulturális stratégiáját jóváhagyásra terjesztik elő Hargita Megye Tanácsának következő ülésén.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.