Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sürgősségi beavatkozás a megyei utakon Hidegségben és Jávárdipatakán

 

Borboly Csaba Brüsszelben: vészhelyzet esetén jobb kormányzati felkészültségre van szükség.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke az Európai Régiók Bizottsága nagyköveteinek éves találkozóján, amely június 25-én került megrendezésre Brüsszelben, felhívta a figyelmet a régiónkat érintő árvizekre, és azt mondta, hogy szükség van arra, hogy a kormány nagyobb figyelmet szenteljen a katasztrófavédelemre megyénkben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Európai Régiók Bizottsága választott nagykövete a Polgármesterek Szövetsége a klíma- és energiaügy területén elnevezésű közösségben. A szövetség, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az Európai Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

A megyei tanács elnöke úgy véli, hogy az éghajlatváltozás a régiónkra is hatással van, amire példa a közelmúltbeli árvizek, amelyek településeket szigeteltek el, és jelentős károkat okoztak.

„Jelenleg az ország közepén, a 86%-os őshonos magyar nemzeti kisebbséggel rendelkező Hargita megyében, árvizek pusztítanak, miközben az illetékes országos szervek nem teszik a dolgukat. Vízügyi szempontból a szomszédos Bákó megyei gondnoksághoz tartozó Hargita megyei településen, Gyimesközéplokon évek óta ismétlődő árvizek vannak, és a gondnokság nem teszi meg a szükséges lépéseket a károk megelőzése érdekében. Romániában vannak megyék, amelyek másodrangúként vannak kezelve, ahol kettős mércével mérnek, nem részesülnek a klímaváltozás hatásait megelőző intézkedésekből” mondta a RB tagja, felemlítve a csíkszentmártoni, illetve az úzvölgyi árvizeket. Mint mondta, az államnak intézményi eszközöket kell biztosítania, és a törvényeknek egyértelmű jogokat kell biztosítania mindenki számára, hogy egyenlő esélyeket biztosítson, függetlenül attól, hogy a kisebbségi jogok biztosításáról vagy az éghajlatváltozás hatásainak megelőzésére irányuló intézkedésekről beszélünk egy olyan régióban, ahol tipikus a hagyományos, kiterjedt földterület kihasználása és a vidéki energiaszegénység.

Előző közleményeink a témában itt és itt olvashatók.

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről az alábbi oldalon tájékozódhatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Aláírták a sürgősségi beavatkozási szerződést a megyei utak járhatóságának biztosítására

Sürgősségi beavatkozást végeznek a Hidegségpataka, 127A, valamint a Jávárdipataka települések fele vezető 127B jelzésű megyei utakon, miután az elmúlt napokban jelentős árvízkárok keletkeztek és mindkét település elszigetelődött.

Hargita megye tanácsa szolgáltatási szerződést kötött a gyergyóremetei Wikend Forest Impex kft-vel, amely szerződés a sürgősségi beavatkozásra vonatkozó záradékot is tartalmaz.

A két patak medrének rendbehozatalára, a partok megerősítésére, az árkok és átereszek iszaptól való tisztítására kerül sor. Sok helyen földcsuszamlás is történt, aminek során az úttestre nagy mennyiségű hordalék került, amit a gépek segítségével eltakarítanak. A 127A megyei út beszakadt szakaszát járhatóvá teszik. Két étereszt helyeznek el a 127A jelzésű úton, illetve egyet a 127B úton, a Jávárdi- pataka mentén.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.