Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Budapesti pártok egyedülálló tervében kapnak helyet a romániai székelyek

 

Öt magyarországi párt, beleértve a kormánykoalíciót képező Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppártot, csatlakozási óhajukat fejezték ki a jobboldali konzervatív Jobbik párt azon kezdeményezéséhez, hogy hirdessék ki a „magyar-székely összetartozás napját”, jelentette be Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője, tájékoztat a MTI, számol be az Agerpres.

Szávay három héttel korábban javasolta, hogy az agyagfalvi székely népgyűlés 170. évfordulója alkalmából, október 16-át nevezzék ki az összetartozás napjává, megemlékezve ezzel a tizenegy évszázados magyar-székely együttélésről. Az összes magyarországi párt egyetértett a javaslattal, számol be a MTI.

A parlamenti frakciók közül egyedül a DK nem támogatja a javaslatot, amely frakcióról a Jobbik képviselő megjegyezte, hogy „egyébként sem túl barátságos a határon túli magyarokkal szemben”.

A Jobbik elutasítja azt az ötlete, hogy a székelyeket egy magyarországi nemzetiségnek nyilvánítsák, mert „egy ilyen lépés csak lőszert szolgáltatna a románoknak, hogy megosszák a magyar nemzetiségűeket”, mondta.”A székelyek a magyar nemzet szerves része”, nyilatkozta.

strirpesurse.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük