Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsának rendes ülése (2021 október 28)

Október 28-án került sor Hargita Megye Tanácsának soros ülésére, melynek fő napirendi pontjai: az adminisztratív palota épületének energiahatékonysága, a bélbori szociális fejlesztési projekt jóváhagyása, megyei bizottság létrehozása az informális települések lakóinak támogatására, a járda program és a központosított beszerzési egység szabályai.

Az ülés megnyitóján Borboly Csaba, a Megyei Tanács elnöke bizalmát fejezte ki, hogy a szociális intézmények költségvetésének teljessé tételéhez megteszik a szükséges intézkedéseket, mivel minden év végén instabilitással szembesülnek a jelenlegi kormányzati szabályozás ellenére.

Az elnök ugyanakkor kiemelte: a bukaresti helyzet meghatározza a hitellekötéseket a megyei utakkal kapcsolatban megkezdett lépések folytatása érdekében, tekintve, hogy a munkálatok nagyon jó ütemben haladnak.

Az ülésen jóváhagyták Hargita Megye Tanácsának részvételét a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága által lebonyolított programban, a közigazgatási palota épületének energiahatékonyságának növelése érdekében.

Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba elmondta: „Két irányban haladtunk, az egyik a Nemzeti Befektetési Társaságon (CNI), a másik a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságán keresztül. Ha nem lépünk be a CNI prioritási listájába, akkor ott van a második lehetőség. A jelenlegi épületet nem úgy tervezték, hogy ellenálljon a téli körülményeknek, ezért szükséges az épület hőszigetelésének javítása, a megújuló energiaforrások felhasználása és egyéb, a biztonságot növelő munkák elvégzése.”

A környezetvédelmi alapból származó támogatás 14 millió lej, a megyei tanács hozzájárulása 19 millió lej.

Az ülésen elfogadásra került egy nagyon fontos döntés, amelynek célja egy megyei szintű bizottság felállítása, amely megoldásokat talál a mélyszegénység jelenségével küzdő informális települések lakói életkörülményeinek javítására. A megyei tanács elnöke ezzel összefüggésben felidézte a Hargita Megye Tanácsa által a Régiók és Városok Európai Hete keretében zajló rendezvényt, amelynek témája a mélyszegénység, hangsúlyozva, hogy „ezen keresztül a mi hangunk is meghallgatásra talál”.

A 2014-2020 ROP keretein belül uniós forrásból megvalósuló Bélbor projekt nappali központ és családi ház kialakítása Bélborban hatékonyabbá teszi a meglévő központot, és a veszélyeztetett csoportok számára hoz előnyöket.

Az ülésen elfogadták a járdaépítési program módosítását Gyergyószentmiklós körzetében, még ebben az évben kívánják megkötni a szerződést a kormányzati bizonytalanság ellenére is, hogy a munkálatok folytatódhassanak.

Balánbányán is megalakult a hegyimentő közszolgálat csapata, a régi kórház épületében utaltak ki egy helyiséget az alakulatnak. Nagyon sok jó projekt van a Nagy-Hagymás-hegység fejlesztésére, a hosszútávú fenntarthatóságban pedig nagy szerep jut a hegyimentőknek, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyei tanács cége, a Hargita Útkezelő Vállalat több munkálatra is megbízást kapott a 132A és 132-es megyei utakon az árvíz által megrongált útrészek javítására, és erre a kormánytól kapott pénzt különítettek el.

A megbeszélés végén Borboly Csaba szóba hozta a Straseni kerülettel kötött Együttműködési Megállapodást, amelyet megfelelőnek talál az EU előcsatlakozási forrásokhoz való hozzáféréssel összefüggésben, amelyet a csatlakozás előtt álló régiókkal társult tagrégiók rendelkezésére bocsátottak, ezen régiókban élő közösségek érdekében.

  • Hargita Megye Tanácsa Sajtóirodájának tájékoztatásaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.