Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megye két városának oktatási szolgáltatásai és közterületei javulnak a REGIO támogatásával

A Hargita megyei Balánbánya és Maroshévíz városok rendelkezésére áll egy több mint 6 millió eurós költségvetés a szociokulturális rehabilitációs munkák és az ezekhez tartozó infrastruktúrába történő beruházásokra idén tavasztól 2023 végéig.

Ez két integrált projekt szerződésével lehetséges mindkét város számára a REGIO 2014–2020 regionális operatív program 13. prioritási tengelyén belül, amelyet a Központi Régió szintjén a Regionális Fejlesztési Központ Ügynöksége irányít.

Finanszírozási program és projektköltségvetés:

A két szerződés aláírásával elkülönített források a Regionális Operatív Program (ROP, vagy REGIO) 2014–2020, 13.1. Prioritási tengely, 13.1. Konkrét célkitűzés – A lakosság életminőségének javítása romániai kis- és közepes városokban – forrásaiból származnak. A támogatható kiadások finanszírozását mindkét projektből 98% -ban biztosítják, a különbség a kedvezményezettek hozzájárulását jelenti mind az elszámolható, mind a nem támogatható kiadásokhoz. Mindkét projektnek hasonló neve van, mivel ugyanazokat a közszükségleteket elégíti ki, csak a finanszírozott célkitűzésekben különböznek egymástól, amelynek célja az állampolgároknak szánt helyi szolgáltatások minőségének javítása, különösen az oktatás területén, valamint a közterek korszerűsítése terén. Mindkét projekt esetében az InforEuro rendszer által 2018. márciusára megállapított árfolyam 1 euró = 4,6575 lej.

A projektben foglalt főbb tevékenységek:

  • A balánbányai projekt magába foglalja a város két reprezentatív épületének- több mint 2130 négyzetméter területnek a korszerűsítését, valamint több mint 9600 négyzetméternyi városi közterület rehabilitációját. Lényegében arról van szó, hogy korszerűsítik és növelik a Bagolyvár épület energiahatékonyságát, ahol a helyi Bányászati ​​Múzeum működik, valamint a „Geo Bogza” Gimnázium iskolájának rehabilitációját, különösen energetikai szempontból, ideértve az iskolához vezető utca korszerűsítést is. Ezen túlmenően e projekt révén korszerűsítik a Hășmaș utcát, és négy, ebben a pillanatban elhagyott városi területet modern városi térré alakítanak. Valamennyi felújított épületben, valamint a korszerűsített köztereken a fogyatékossággal élők számára hozzáférést biztosítanak.
  • A maroshévízi projekt a „Sfântu Ilie” Gimnázium rehabilitációjáról és annak tornateremmel való bővítéséről, egy hasonló tornaterem felépítéséről szól, amely az „Andrei Șaguna” Gimnázium diákjait szolgálja, valamint a városi közterületek javításáról egy játszótér létrehozásával a központi területen. A korszerűsített közterületek területe meghaladja a 3200 négyzetmétert. Ez a projekt a mozgáskorlátozottak számára is biztosít hozzáférést.

A két város csaknem 1.300 diákja és tanára, valamint több mint 25.000 polgár részesül e projektek eredményeiben Hargita megyében.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.