Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sfânta Lumină de la Ierusalim, adusă în această seară. Cum va fi împărțită parohiilor

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă în jurul orei 14:55 la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a oficiat ceremonia de primire a Sfintei Lumini.

Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, conduce delegația care aduce Sfânta Lumină în România, informează Patriarhia Română prin basilica.ro. Delegația a plecat spre București de la Aeroportul din Tel Aviv.

Sfânta Lumină este oferită delegațiilor eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internaţional Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. În această seară, în intervalul orar 19.00 – 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei ceremonia primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală, mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

***

Primirea Sfintei Lumini anual la Mormântul Mântuitorului reprezintă o minune atât pentru ortodocși, cât și pentru întreaga umanitate.

Încă din Vinerea Mare după Prohod, Sfântul Mormânt este controlat pentru a nu exista surse de foc și sunt stinse candele. După verificare, este sigilat cu două benzi albe și cu ceară curată, fiind păzit permanent până la pogorârea Sfintei Lumini.

Sfânta Lumină se pogoară în cadrul Vecerniei Mari oficiate de Patriarhul Ierusalimului în Sâmbăta Mare. Înainte de a primi Lumina Sfântă, Patriarhul înconjoară de 3 ori Sfântul Mormânt într-o procesiune tradițională.

După procesiune se desigilează Mormântul, iar schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

Patriarhul ia cu el patru mănuchiuri a câte 33 de lumânări cu care intră în Sfântul Mormânt. Alături de el, în antecameră, intră și reprezentantul Bisericii Armene care primește Lumina de la Patriarhul Ierusalimului.

În mormântul propriu-zis, Patriarhul citește rugăciunea specială în care îl roagă pe Mântuitorul Iisus Hristos să dăruiască Sfânta Lumină. După primirea ei, Patriarhul o împarte celor din Biserică. (basilica.ro)
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.