Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szent Demeter, a pásztorok védőszentje és a tél hírnöke

Az ortodox naptár október 26-án ünnepli Szent Demeter napját.

Diocletianus (284-305) és Maximianus (286-305) császárok uralkodása alatt élt. Macedónia egyik legelőkelőbb családjából származott, és mindenki csodálta, nemcsak külső nemessége és szépsége miatt, hanem erényei, bölcsessége és kedvessége miatt is.

Fiatal korától kezdve stratéga és a hadművészet specialistája lett, így kora ellenére Maximian Galerius, Görögország és Macedónia császára Thesszália hadseregének tábornokává és Görögország prokonzuljává nevezte ki.

Szent Demeter Sirmiumban (Sremska Mitrovita, Szerbia) halt vértanúhalált, ereklyéit 413 október 26-án hozták el Thesszalonikébe.

A népi hiedelem szerint Szent Demeter Isten ajándéka az emberek számára, gyógyító erővel rendelkezik, de a természet felett is ereje van. Ő hullatja el a fák leveleit, kiszárítja a növényeket. A pásztorok és az ősz védőszentjének tartják. Ezzel az ünneppel „kiszabadul” a tél, a pásztorok pedig lehozzák a juhokat a hegyekből. A közhiedelem szerint október 26-án Szent Demeter napján a meleg eltűnik a földben, kezdetét veszi a hideg évszak.

Szent Parascheva ünnepe után Szent Demeter napja az ősz utolsó és legfontosabb ünnepe, amely a pásztorok babonája szerint a tél kezdetét jelenti.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.