Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sfârșit de sezon pentru Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo Harghita

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

În urma încheierii a sezonului de iarnă 2018-2019 în județul Harghita, cele 5 echipe de voluntari și cei șase angajați de la Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita centralizează un numar de 114 accidente, la care salvatorii montani atestați au acordat prim ajutor, procedând ulterior, în funcție de necesități, la imobilizarea victimei, transportul și predarea ei către Serviciul de Ambulanță.

Echipa Salvamont Ciuc a avut un număr de 36 de accidente în acest sezon, cei de la Odorhei 55, echipa din Gheorgheni 11, iar cei de la Toplița 12, între care și cazul nefericit și puternic mediatizat al victimei de avalanșă din Munții Călimani.

În luna ianuarie și pe perioadele vacanțelor școlare Salvamont Ciuc a asigurat serviciul de permanență la pârtile din Băile Harghita cu ajutorul echipei formate din 19  salvatori montani voluntari, aceștia fiind, prin rotație de câte 4 persoane, de serviciu în patrulare preventivă pe pârtii, la asistența evenimentelor desfășurate cât și în zonele apropiate. Restul echipei și-a desfășurat activitatea în restul zonei și pe celelalte pârtii din județ, cum ar fi cea de la Tușnad Băi, Ghimeș sau Șumuleu Ciuc. Pe pârtiile din Mădăraș Harghita au asigurat serviciul de patrulare cei din echipa de la Odorhei pe toată perioada sezonului de iarnă. În acest interval s-a remarcat o concentrare mai mare a numărului de accidente în perioada vacantelor școlare și al weekendurilor.

În ciuda faptului că echipele din județ sunt formate din voluntari, care la rândul lor sunt angajați în altă parte, în acest sezon am reușit să fim prezenți pe pârtiile județului chiar și în zilele lucrătoare cu câte 4 persoane pe zi. Acest lucru înseamnă pentru accidentat un timp mult mai scurt de prim răspuns, deci șanse mult mai mari pentru recuperare. Pentru voluntari însă înseamnă în primul rând timp din timpul lor liber, zile de concediu neplătite la locul lor de muncă, iar pentru echipe înseamnă combustibil, diurnă pentru voluntari în forma unui prânz, echipament și multe consumabile. În ciuda acestui fapt în județ sunt mai multe pârtii unde chiar și cartela este o problemă pentru cei din patrulare din partea conducerii a pârtiilor, voluntarii fiind nevoiți să se deplaseze pe schiuri de tură, ca să nu fie nevoiți să-și plătească și abonamentele de schi. În cazul unei intervenții, unde timpul câteodată este cheia supraviețuirii, considerăm aceste decizii ca fiind inexplicabile și inacceptabile din partea conducerii pârtiilor. Angajamente verbale există la fiecare început de sezon, însă în sezonul acesta acestea nu s-au materializat nici până în ziua de azi în mai multe cazuri.

Mulțumirile noastre însă se îndreaptă către toți iubitorii de natură, și a practicanților de sporturi de iarnă! Nu uitați, indiferent de sezon, echipa Salvamont este întotdeauna un prieten de nădejde pentru zile la înălțime! Și mulțumim Consiliului Județean Harghita pentru sprijin.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük