Situația pădurilor din județul Harghita. Întrebări și răspunsuri

0

Articol disponibil în: Română

În urma unei solicitări făcute de Ziar Harghita referitoare la situația pădurilor din județul Harghita, Romsilva a întocmit un raport pe baza întrebărilor adresate de către redacție. 

Foto: Florin Gabriel / Shutterstock.com. Munții Călimani

 

Reporter: Care este suprafața totală a pădurilor în județul Harghita?

Romsilva: Suprafața fondului forestier din județul Harghita este de 264.109 hectare.

 

Reporter: Cât la sută se află în administrația Romsilva?

Romsilva: Suprafața fondului forestier din județul Harghita, administrată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Harghita, este de 89.816 hectare, din care 26.823 hectare proprietate publică a statului.

 

Reporter: Câtă pădure a fost doborâtă de vântul puternic de la începutul lunii februarie?

Romsilva: Doborâturile de vânt din luna februarie a acestui au afectat o suprafață totală de 38.064 hectare din județul Harghita. Estimăm un volum afectat de 838.000 metri cubi.

 

Reporter: Ce s-a făcut cu masa lemnoasă rezultată?

Romsilva: În prezent, se lucrează la procedura de punere în valoare a masei lemnoase afectată, iar acest lucru presupune: întocmirea actelor de punere în valoare, întocmirea documentațiilor pentru aprobarea depășirilor posibilităților de recoltare aprobate prin amenajamentele silvice, oferirea masei lemnoase afectate la licitații si exploatarea acesteia de către operatori economici atestați.

 

Redactor: Cum va fi remediată pierderea atâtor arbori?

Romsilva: Pentru a se remedia această pierdere, masa lemnoasă doborâtă se va recolta integral și suprafețele afectate de doborâturi compacte vor fi împădurite în termenul legal, respectiv în maximum două sezoane de vegetație (2 ani).

 

Reporter: Când începe reîmpădurirea în județ și cu ajutorul cui veți acționa?

Romsilva: Pentru împăduririle de campaniile de primăvară și de toamnă, Direcția Silvică Harghita folosește puieți forestieri din speciile molid, brad, pin, fag, larice și paltin. Activitatea de regenerare a pădurilor se face preponderent de personalul silvic, dar există interes și implicare activă și din partea cetățenilor din zonă, a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale, unități de învățământ, diverse instituții și/sau societăți atestate în lucrări silvice.

 

Reporter: Cum stați cu infracționalitatea în pădurile statului din Harghita?

Romsilva: În urma controalelor pe linie silvică desfășurate în primele trei luni ale anului curent s-au constatat 6 infracțiuni silvice, 7 contravenții silvice și s-au confiscat 54 metri cubi de lemn provenit din tăieri ilegale. Valoarea pagubelor este de 20.073 lei. În anul 2019, în suprafața de fond forestier administrată de Direcția Silvică Harghita s-a recoltat ilegal un volum de 1.119 mii mc.

 

Reporter: Cât lemn a fost exploatat legat din pădurile harghitene anul trecut? Pentru anul acesta cât estimați că va fi exploatat?

Romsilva: Conform informațiilor puse la dispoziție de Garda Forestieră Județeană Harghita, în anul 2019, în fondul forestier al județului Harghita s-au exploatat ilegal 1.119 mii metri cubi de lemn, iar pentru anul curent, garda estimează un volum de 1.100 mii metri cubi.

 

Reporter: Ce fel de arbori se regăsesc în pădurile harghitene și care predomină?

Romsilva: Pădurile județului Harghita sunt structurate în 72% rășinoase ( molid, brad, larice pini), iar restul, fag, stejari, diverse specii tari și diverse specii moi.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy