Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elszabadult a helyzet a megyei kórházban. 180 alkalmazott fertőződött meg az új koronavírussal

Illusztráció

 

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház (SJU) 180 alkalmazottja fertőződött meg az új koronavírussal a járvány kezdete óta, közülük 66-an az elmúlt két hétben betegedtek meg – derül ki a kórház járványügyi szakorvosa, Dr. Sergiu Sîngeorzan által az Agerpresnek szolgáltatott adatokból.

“A járvány kezdete óta a mai napig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 180 alkalmazott dolgozik pozitív COVID-tesztekkel, ebből 43 orvos, 82 nővér, 25 nővér, 11 takarítószemélyzet és 19 egyéb kategória, például orvosi regisztrátor. Ha megnézzük az elmúlt két hetet, 66 fertőzött alkalmazottat láthatunk, vagyis az összes fent említett eset csaknem 40% -át, amely hangsúlyosabb evolúciót mutat nekünk, a közösség tendenciájának megfelelő módon. Sajnos volt néhány járványunk az egészségügyi osztályon is, egyikük a Sebészeti Osztályon volt, ahol 21 orvosi személyzetnél találtak pozitív COVID-19-et, néhányuk a kórházban fertőzött meg, valószínűleg a pihenőhelyeken, néhányan a közösségben fertőződtek meg “- mondta Dr. Sergiu Singeorzan.

A megyei kórház alkalmazottainak a kórházban történő megfertőződésével kapcsolatban úgy véli, hogy a védőeszközök nem megfelelő használatáról van szó.

“Felróhatom nekik a védőeszközök nem megfelelő használatát. Nem azt a tényt, hogy nem használjuk, hanem azt, hogy a túlzott személyes védekezési vágy miatt nem figyelünk oda, vagy öntudatlanul mellőzzük a védőeszközökön keresztül történő továbbadás kockázatát. Ezt ott kell használni, ahol a kockázat a lehető legnagyobb, majd megfelelően szét kell bontani és meg kell semmisíteni, különben közvetve szennyezhetjük mind a pácienseket, mind a többi kollégát. Ezért különös figyelmet fordítsunk arra, hogyan és mikor vetjük le! “- mondta Sîngeorzan.

 

Azt is kijelentette, hogy több olyan beteg volt, akit negatív COVID-19 tesztekkel vettek fel a megyei kórházbaba, de akik ezt követően pozitívak lettek, ezért egy sárga (tampon) osztályt hoztak létre a személyzet számára, hogy beöltözzenek a kezelésükhöz és a fertőzés kockázatának elkerülése érdekében.

“A belgyógyászati osztályt „sárga” részleggé alakítottuk át, amelyben vannak olyan betegek, akiknek negatív tesztje van, de akik tüneti szempontból még mindig felvetik a COVID gyanúját. Így 2-3 negatív teszttel történő bizonyításig maradnak és az őket kezelő személyzet felkészíti magát és úgy bánik velük, mintha pozitívak lennének. Előfordult például olyan betegek helyzete, akik negatív teszttel érkeztek, és a kórházi kezelés során pozitívak lettek, kellemetlen helyzeteket teremtve mind az orvosi személyzet, mind az osztályokon lévő betegek többi részére nézve “- pontosított.

A Hargita megyei esetek alakulásáról Sîngeorzan elmondta, hogy meglehetősen riasztó, és ha a kórháznak be kellene fogadnia az enyhe vagy tünetmentes eseteket is, akkor nem lenne elegendő kapacitása.

“Ha az összes esetet kórházba kellene utalnunk, beleértve az enyhe és tünetmentes formákat is, ahogy az elején történt, akkor nem lenne elegendő ágyunk. És akkor bizonyos szempontból számomra kissé természetesnek tűnik a döntés, hogy otthon hagyjuk a beteget, mert a betegnek is kényelmesebb, a kórházra nehezedő nyomás csökken, de feltéve, hogy tiszteletben tartják a karantént (…) Azt hiszem, mindenki számára világos, hogy valamikor, ilyen vagy olyan módon, átmegyünk ezen a fertőzésen, bizonyos immunitást szerezve a vírussal szemben. Amit most megpróbálunk, a társadalmi távolságtartás minden intézkedésével, valójában a kórházba felvett betegek számának mérséklése, hogy csökkentsük az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást, mert különben nem fog megbirkózni “- mondta az epidemiológus.

 

Rámutatott, hogy az orvosi személyzet, különösen a COVID-19 osztályain dolgozók kimerültek, és kezdik elfogadni azt az elképzelést, hogy valamikor megbetegedhetnek, ezt követően pedig folytatják munkájukat.

“Az orvosi személyzet nem újult meg, ugyanaz, mint hét hónappal ezelőtt, ugyanazok az emberek dolgoznak folyamatosan, különösen a COVID osztályain. A személyzetnek elege van, kimerült, és mindenki megpróbálja elfogadni azt az elképzelést, hogy minden rendben van, majd immunizálódunk, és folytatjuk a tevékenységet. Ez történt szinte minden járványban. Átmentünk rajta, immunizálódtunk, sajnos néhányukat elvesztettük, de végül egy egyensúlyról van szó, a természetben ez történik, akár akarjuk, akár nem “- fejezte be Sergiu Sîngeorzan. Agerpres

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.