Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Téli napforduló 2020. December 21, hétfő – az év legrövidebb napja

fOrrás

A meteorológiai tél december 1-jén érkezik, a csillagászati ​​tél kezdetét egy pontos pillanat, a téli napforduló jelzi. Ez összefügg a Nap látszólagos éves mozgásával az égi szférában, amely a Föld tényleges Nap körüli mozgásának következménye.

A téli napfordulót idén, hétfőn, román idő szerint 12.02-kor jelzik. A nap hossza 8 óra 50 perc lesz, és az év leghosszabb éjszakáját látványos jelenség fogja jellemezni: a Jupiter és a Szaturnusz bolygók láthatóan közelednek egymáshoz, kettős csillagként láthatók.

 

A napforduló jelentése “mozdulatlan nap”, és az északi féltekén a csillagászati ​​tél első napját, az év legrövidebb napját és leghosszabb éjszakáját jelöli. Ez a csillagászati ​​esemény kapcsolódik a Nap látszólagos éves mozgásához az égi szférában, amely a Föld tényleges Nap körüli mozgásának következménye. A Föld déli féltekéjén a jelenség fordítva zajlik, ez a csillagászati ​​nyár kezdetét jelöli.

Forrás: ZiarPiatraNeamt
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.