Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház: A műtét során használt szemészeti oldatban azonosították a Pseudomonas aeruginosa baktériumot

 

A műtét során használt szemészeti oldatban azonosították azt a Pseudomonas aeruginosa baktériumot, amely miatt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán időskori szürkehályog miatt műtött 14 betegnél endoftalmitis alakult ki, 13 beteget pedig újraoperáltak. A szennyeződés forrását egyelőre nem találták meg– tájékoztatott szerdán a kórház vezetése.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ügyvezetője, Dr. Konrád Judit elmondta, hogy a belső vizsgálat folyamatban van, a páciensek állapota pedig enyhe javulást mutat, kinél gyorsabban, kinél lassabban.

Az eddigi eredményekkel kapcsolatban a kórház menedzsere elmondta, hogy megtalálták a Pseudomonas baktériumot egy szemészeti oldatban, amelyet az időskori szürkehályog műtéteknél szoktak használni a szem nedvesítésére a műtét ideje alatt.

„A legfontosabb számunkra, hogy kiderüljön, hogyan fertőződött meg ez a folyadék és a 14 beteg. Azért, hogy megbizonyosodjunk erről, további, bontatlan flakonokból is mintát vettünk, ezek eredménye negatív lett. Mintát vettünk a folyadékot adagoló személyzet kezéről is, ennek az eredményére még várunk. A szemészeti műtő felületeiről vett minták negatívak lettek. A belső vizsgálat során ugyanakkor a sterilizálással kapcsolatosan hiányosságok merültek fel. Folytatjuk a vizsgálatokat, belső ellenőrzéseket, várjuk még a többi minta eredményét” – közölte a menedzser.

Dr. Bodó Pál, a szemészet osztály vezetője azt mondta el, hogy a 14 érintett beteg általános állapota javult. „Két személynek nagyon jó a látása a műtött szemén, 12 személynél pedig enyhe javulást tapasztaltunk a műtött szemen. Reméljük, hogy a javulás folytatódik. Továbbra is mind a 14 beteg be van utalva, folyamatosan ellenőrizzük az állapotukat és további kezelést kapnak” – nyilatkozta a szemész szakorvos.

Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egységének vezetője felvázolta, a műtét után endoftalmitisszel visszatért, visszahívott 14 páciens közül 6 esetében mutatták ki a Pseudomonas baktérium jelenlétét. Ezt a baktériumot azonosították egy, a műtétek során használt folyadékban is. A kórokozónak egy olyan törzse ez, amelyik több antibiokumra is érzékeny.

„Folytatjuk a vizsgálatokat, hogy kiderüljön, hogyan került át a baktérium a 14 páciensre és, hogy milyen hibák történhettek. Várjuk még több minta eredményét is” – közölte az orvos.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a sajtó türelmét és a lakosság bizalmát a kórház irányába, ugyanakkor a szemészet csapatának is, hogy a probléma észlelése után, saját és külső erőforrásokat is mozgósítva, mindent megtettek a páciensek érdekében.

„Ez számomra azt jelenti, hogy a kórház stabil lábakon áll, és azoknak a közös erőfeszítéseknek, amelyeket az intézmény érdekében tettünk, megvannak az eredményei” – mondta Borboly Csaba.

Emlékeztetünk arra, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház két napja bejelentette, hogy a 14 endoftalmitiszos beteg közül 13-at újraműtöttek, egy elutasította a beavatkozást, szükség esetén a műtéti beavatkozásokat megismétlik.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.