Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Módosult a prefektusok és alprefektusok jogállása

A jogszabály tisztázza a prefektus és alprefektus jogállását, közalkalmazottként határozva meg őket. Erre a változtatásra azért volt szükség, hogy a szabályozás összhangban legyen a prefektus, mint a kormány helyi szintű képviselőjének alkotmányos szerepével. A kormányprogram megállapította a prefektus és az alprefektus jogállására vonatkozó tisztázás szükségességét, de az Európai Bizottság is felkérte Romániát, hogy határolja el e két funkció politikai és szakmai szerepe közötti határt – mutatott rá a miniszter.

“A prefektusokat és az elöljárókat a kormány alatt álló politikai erők nevezik ki. Ilyen körülmények között csak úgy teszünk, mintha politikai hovatartozás nélküli köztisztviselők lennének “- mondta Cseke Attila miniszter.

A prefektusi intézmény politikai és adminisztratív szerepének elválasztása érdekében az új jogszabály a főtitkári szerepkör létrehozásáról rendelkezik. A prefektusi intézmény főtitkára egy bevizsgázott magasrangú tisztviselő, akinek a szerepe jogi szaktanáccsal ellátni a prefektusi intézményt.

Az új rendelkezés kimondja, a prefektusok és alprefektusok közméltóságok, és olyan személyek tölthetik be a két tisztséget, akik a kinevezésüktől számított legtöbb egy éven belül elvégzik a megfelelő szakmai képzést. A tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magasrangú tisztségviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük