Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sepsiszentgyörgy székely zászlóját leveteti a Legfelsőbb Semmítő és Ítélőszék

 

A székely zászló nem lehet Sepsiszentgyörgy város hivatalos zászlaja – döntött a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék. Véglegesen és visszavonhatatlanul elutasította a kormány fellebbezését, és igazat adott a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának, bizonyítva, hogy az egynemzetiségű jelkép, amelyen csak magyarok szerepelnek, nem lehet Sepsiszentgyörgy zászlaja.

Egy 10 éves küzdelem, a Románok Civil Fóruma vezetésével, ma a végső győzelemhez ért! 2021. június 29-én Románia kormánya határozatot fogadott el, amely a székely zászlót a város hivatalos zászlójaként fogadta el, de a zászlómódosítás lépései már több mint 10 éve elkezdődtek. A Brassó és a Kovászna megyei bíróságok idővel megsemmisítették a sepsiszentgyörgyi önkormányzat határozatát a zászló elfogadásáról. 2015-ben a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma határozottan felszólalt e zászló ellen, és megóvta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat zászlajára vonatkozó határozattervezetet azzal az indokkal, hogy az csak a magyar közösséget képviseli és a románokat nem, akik a város teljes lakosságának közel 25%-át teszik ki. Már akkor elmondtuk, hogy a zászló tisztán magyar etnikai jellegű, és kértük a román közösséget reprezentáló, a település területén felfedezett számos heraldikai jelkép közül egynek,- mint például egy dák lelet vagy egy római érme- a beillesztését.

A bíróság most a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának adott igazat, végérvényesen és visszavonhatatlanul elutasította a fellebbezést, és megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi helyi jelképet elfogadó kormányhatározatot, mivel nyilvánvalóan magyar monoetnikus. Ismét bebizonyítottuk, hogy a törvények és az alkotmány betartása olyan elvek, amelyektől nem térünk el! A bíróságok úgy döntöttek, igazolva megközelítésünket, hogy a sepsiszentgyörgyi románokat nem képviselte az a zászló, és szükséges, hogy az önkormányzat jövőbeni zászló bármilyen formáján szerepeljünk.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma

Dragos Burghelia elnök
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.