Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elfogadta a Kormány a fogyatékkal élő felnőttek intézeti elhelyezésének megelőzésére és az intézmény elhagyási folyamat felgyorsítására vonatkozó nemzeti stratégiát

A kormány december 19-én, hétfőn határozattal fogadta el a fogyatékkal élő felnőttek intézetbe kerülésének megelőzéséről és az intézményelhagyási folyamat felgyorsításáról szóló, 2022-2030 közötti Nemzeti Stratégiát, amely a 2022-2030 közötti időszakra szóló Nemzeti Stratégiát kívánja megteremteni, amely ahhoz szükséges, hogy a fogyatékkal élő felnőttek intézményesítését megelőzzék– jelentette be a Munkaügyi és Társadalmi Szolidaritás Minisztériuma.

Románia az Országos Helyreállítási Terven- PNRR-en belül vállalta, hogy a 2022-2026-os időszakban két fontos jogalkotási aktussal felgyorsítja a 2015-ben megindult intézménytelenítési folyamatot: kormányhatározat a fogyatékkal élő felnőttek intézményesülésének megelőzésére vonatkozó nemzeti stratégia elfogadásáról, és törvény az intézménytelenítési folyamatot támogatására.

Ezekkel a kötelezettségvállalásokkal Románia célja, hogy a 2020-ban intézetben elhelyezett 16 911 fogyatékkal élő felnőtt számát 2026. június 30-ig 11 500-ra, 2030 végére pedig 10 349-re csökkentse.

Az idézett forrás szerint az intézménytelenítési stratégia hat cselekvési irányon keresztül hoz jelentős változásokat, amelyek hatással vannak a fogyatékos személyek védelmi rendszerére, tekintettel arra, hogy a szociális szolgáltatások nyújtása a közösségre, és nem a bentlakásos intézményekre irányul majd.

Ezek között szerepel: országos, megyei és helyi szintű intézménytelenítés és a fogyatékkal élő felnőttek közösségi integrációs folyamatának koordinálása, valamint az önálló életre való átmenet és a közösségbe való beilleszkedés személyközpontú megközelítésének biztosítása.

Az elfogadott dokumentum Cselekvési tervet ír elő a stratégia megvalósításához, amely a hat cselekvési irány mellett konkrét intézkedéscsomagot tartalmaz a romániai fogyatékkal élő felnőttek intézményesítésének megelőzésére, illetve az intézményből való kihelyezésének támogatására.

A Cselekvési Tervben szereplő intézkedések finanszírozását minden egyes, a vissza nem térítendő külső források lehívásában érintett közintézmény végzi, a kiutalt keretek, valamint ezen intézmények költségvetésében évente jóváhagyott források keretein belül.

Az Intézménytelenítési Stratégia végrehajtását, nyomon követését és értékelését a Fogyatékkal Élők Országos Hatósága végzi központi és helyi állami hatóságok és intézmények támogatásával.

A stratégia fő pénzügyi forrását a vissza nem térítendő külső források jelentik, amelyeket az Országos Helyreállítási Terv, valamint a Felzárkózás és Társadalmi Méltóság Operatív Program biztosít az elkülönített kereten belül.

2020 december 31-én 857 638 fogyatékos ember volt. Emellett 453 állami szociális segélyintézet működött a fogyatékkal élő felnőttek számára, ebből 397 bentlakásos és 56 nem bentlakásos. A 397 fogyatékossággal élő felnőtteket ellátó állami bentlakásos szociális segélyintézmény közül több mint 70 központban 50-nél több kedvezményezett található. Az idézett forrás szerint ezekben a központokban jelenleg szerkezetátalakítás folyik.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.