Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Uniós alapokra van szükség a nagyragadozók és az ember együttélésének biztosítására

 

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, az Európai Régiók Bizottsága tagja, Demeter László, biológus és a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének Hargita Megyei Területi Szolgálatának igazgatója, a Pogány-havas Kistérségi Szövetség Natura 2000-ágának koordinátora, május 13-án, az Európai Unió Nagyragadozós Platformjának Brüsszelben tartott plenáris ülésén a székelyföldi, Hargita megyei nagyragadozók, kiemelten a barna medve és az ember együttélésének európai uniós forrásokból való támogatását kérte.

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságán tartott plenáris ülésen Demeter László, a Hargita Megyei Nagyragadozós Regionális Platform szakmai koordinátora, a platform féléves tevékenységét mutatta be. A regionális platform, amely magába foglalja az érintett társadalmi csoportokat, a vidékfejlesztési szövetségeket és a környezetvédelmet, a közigazgatási területi egységeket, a közbirtokosságokat, az állami intézmények képviselőit is, egyedülálló, mivel figyelembe veszi a különböző véleményeket, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat a medvék által okozott problémákra.

Beszédében Borboly Csaba kiemelte, hogy Brüsszelben döntéseket kell hozni, hogy megkönnyítsék az emberek életét a régióban, Hargita megyében, és megoldást adjanak a nagy ragadozók, elsősorban a medve és a farkas által okozott károkra. Ezeket a megelőző intézkedések finanszírozásával és a tagállamokban már meglévő károk megtérítésének biztosításával lehet elvégezni. A megyei tanács elnöke beszélt a finanszírozási lehetőségek szükségességéről, kiemelve a LIFE projektet, és megemlítette, hogy bár Romániában Európa legnagyobb medveállománya van, az erre a célra elkülönített összegek csak kis része érkezett Romániába. Megemlítette, hogy bár a közös agrárpolitikában vannak finanszírozási rendszerek, a mezőgazdasági minisztérium eddig nem tartotta fontosnak az európai alapok vonzását és a gazdák életének megkönnyítését.

„Az európai parlamenti választásoknak arról is kell szólnia, hogy Brüsszel figyeljen oda, ha Bukarest nem hajlandó a medvekérdésben megfelelő forrásokat, intézkedéseket hozni, akkor szóljon bele ebbe az Európai Bizottság, a Hargita megyei embereknek ne csak a nagyragadozók jelenlétének negatív része jusson, hanem ez gazdasági előnyt is jelentsen számukra. Nem adhatjuk fel ezt a témát! Képesek vagyunk képviselni a gazdák érdekeit az Európai Régiók Bizottságában, az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben! Remélem, hogy a május 26-i választások erről is szólnak. Van esély rá, hogy ami a medvék kérdését illeti, gazdasági növekedést regisztráljunk, aminek pozitív hatása lesz az identitásra, a turizmus növelhető ebbe az irányba. Ma azt mondtam Brüsszelben, hogy képesek vagyunk kidolgozni azokat a döntéseket, amelyek végrehajtására pénzeszközöket kértünk. ”

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.