Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Afrikai sertéspestis-gyanú Székelyudvarhelyen

Illusztráció

2020 április 30-án összehívták a Hargita Megyei Helyi Betegség-megelőző Központ ülését, melynek során jóváhagyták a Székelyudvarhelyen található sertéspestis gócra vonatkozó intézkedési tervet, valamint a szomszédos helységekre vonatkozó intézkedéseket.

Az afrikai srtéspestis- vírus terjedésének korlátozására a hatóságok szükségesnek tartják, a betegség felmerülésének gyanúja esetén, a háziállatok leöléséről szóló határozat kiadását, amely egy székelyudvarhelyi gazdaságban 12 sertést, míg egy felsőboldogfalvi gazdaságban 67 sertést érint.

A Hargita Megyei Helyi Betegség-megelőző Központ tagjai azt is megállapították, hogy egy farkaslaki és egy másik székelyudvarhelyi gazdaság sertései kapcsolatba kerülhettek egy felsőboldogfalvi gazdaságban található kandisznóval, ezért elrendelték, hogy ezeket a sertéseket szigorú állategészségügyi felügyelet alatt kell tartani, megbetegedés esetén pedig az intézkedési terv előírásait kell alkalmazni.

Biztosítani kell az állatorvosok által létrehozott biztonsági övezetben található valamennyi állatállomány megfigyelését.

Amennyiben megbetegedés fordul elő a fenti gazdaságokban, kiadják a leölésükről szóló rendeletet.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság biztosítja az intézkedések végrehajtását és elvégzi a járványtani vizsgálatot.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük